Search
Close this search box.

KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA Obilježili Dan sjećanja – Naša je dužnost pobrinuti se da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne zaboravi, no naše rodoljublje ne smije biti protkano mržnjom

I ove godine 18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata. S tugom, ali i poštovanjem prisjećamo se zbivanja u Vukovaru i Škabrnji 1991. godine. Neka nam njihova žrtva bude podsjetnik kako sloboda koju živimo nije samo dar s neba, nego su je izborili naši branitelji i heroji tijekom povijesti.

Nakon uvodnog dijela programa koji se odvijao u svakoj učionici gdje su učenici pogledali kratki videozapis, svi su se đaci i učitelji uputili u predvorje škole gdje je uslijedila molitva koju je predvodio duhovnik Matej Filipović. Nakon molitve vjernika koju su čitali naši učenici zastali smo u tišini i pjesmom odali čast svih žrtvama paleći lampione.

Čitav ovaj tjedan naši su učenici odavali čast i sjećanje na žrtvu Vukovara kroz integriranu nastavu: čitali su pjesme i prigodne književne tekstove; likovni panoi i prostori škole krase likovni radovi s motivima vodotornja, vukovarske golubice; pjesme i molitve bile su upućene Vukovaru.

 

Naša je dužnost pobrinuti se da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne zaboravi, no naše rodoljublje ne smije biti protkano mržnjom, na što nas je još 1991. potaknuo kardinal Kuharić:

“Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu.
Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače čuvat ću je.
Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegovoga.
Ako je ubio moga oca, brata, sestru… ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre… To je Evanđelje!
To moraju biti naša načela, to moraju biti naši postupci jer u protivnom i mi bismo bili žrtve zmaja.”

(Franjo Kuharić, 1991., Marija Bistrica)

Izvor: Katolička osnovna škola

 

Vezano
Vezano