Search
Close this search box.

KLUB ČITATELJA VLASTITE PROŠLOST O berbi, vinogradima i svemu ostalom

U četvrtak 26.10. u 18 sati u Gradskom kazalištu Požega ponovno se sastaju vjerni članovi Kluba čitatelja vlastite prošlosti. Naime, ovaj projekt digitalizacije obiteljskih fotografija koje pomažu i istraživanju i interpretiranju prošlosti i običaja Požege i požeškog kraja, dobiva sve više poklonika i zaljubljenika.
Ovaj puta će nam etnologinja požeškog muzeja Maja Žebčević Matić uz ilustraciju u javnosti nikada viđenih dvjestotinjak amaterskih fotografija naših sugrađana iz čak 33 obitelji pokušati dočarati običajnu, kulturološku, gospodarsku, sociološku i pejzažnu vrijednost vinograda iznad Požege koji su po svemu oduvijek bili dio percepcije i snažan identitet grada.
Obronci Požeške gore na koju je naslonjena Požega nekada su u potpunosti bili kultivirani vinovom lozom koju je krajem 19. i početkom 20. stoljeća posve uništila filoksera i peronospora. Vinogradi na strminama Sokolovca i Velikog Kamena obnovljeni su silnom energijom i upornošću vinogradara jer su bili ne samo izvor dodatne zarade, društveni statusni simbol nego i mjesto održavanja obiteljskih i vinogradarskih običaja poput u svijetu jedinstvenog Grgureva.
Poput fantastičnog vremeplova 20. stoljeća fotografije će nas uz mnoštvo zanimljivih informacija provesti kroz vinogradarsku godinu sve do berbe, najvažnijeg posla. Imat ćemo priliku uživati ne samo u fantastičnim vidicima na grad i cijelu Požešku kotlinu nego i u detaljima napornih vinogradarskih radova, obiteljskih i običajnih vinogradarskih okupljanja. Vjerujemo da će na velikom platnu Gradskog kazališta Požega mnogi prepoznati svoje drage.
Sastanak Kluba vlastite prošlosti bit će sniman i moći će se kao i svi ostali do sada pogledati na mrežnoj stranici projekta, odnosno na You Tube kanalu Gradskog muzeja Požega.

Izvor: Lj-M-

Vezano
Vezano