Search
Close this search box.

KOMEMORACIJA NA PAPUKU Odana počast jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja

U spomen na jedanaestoricu hrvatskih branitelja, koji su prije 32 godine, 2.prosinca 1991.godine, ubijeni iz zasjede na Papuku, uz spomen obilježje podignuto njima u čast, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu za njih je predvodio Dražen Akmačić, župnik iz Velike.
Na Papuku su u zasjedi mučki ubijeni Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tomislav Vužić-Mohenski, Vinko Tomašević, Ivica Zlomislić i Anđelko Tule

Počast vitezovima, uz obitelji ubijenih hrvatskih branitelja, odali su hrvatski branitelji i predstavnici braniteljskih udruga, čelnici gradova, općina i Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, Hrvatska vojska, policija i drugi.
Prigodnim riječima obratili su se županica Antonija Jozić, izaslanik Predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za ratne veterane u Hrvatskom saboru Josip Đakić, te izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general-pukovnik Siniša Jurković.
„Dok postoji i jedan živi hrvatski gardist u požeškoj brigadi Zbora narodne garde ova općina kao i svi njezini građani koje ste svojim  životom branili bit će slobodna“ – riječi su generala Crnjca koje je uputio na Trgu Svetog Trojstva u Požegi 5. prosinca 1991. godine kada je održana velika komemoracija za poginule. Tih riječi prisjetila se županica Požeško-slavonske županije, istaknuvši kako borbenost branitelja nije oslobodila samo tadašnju općinu, nego cijelu Republiku Hrvatsku.
– Danas svi mi koji se okupljamo i komemoriramo ove tužne događaje iz Domovinskog rata moramo biti ponosni na Hrvatsku koju imamo, Hrvatsku koja korača velikim koracima, državu koja je uvažena u zajednici europskih naroda i vjerujem da je ovo Hrvatska kakvom ste je sanjali svi vi hrvatski branitelji koji su je tih godina branili i svi oni koji su svoje živote ostavili u temeljima neovisne Hrvatske. Poštovane obitelji, znam da je danas vama najteže, osim žrtve branitelja koji su svoje živote utkali u temelje države i vaša žrtva je jednaka žrtvi koju su oni dali. Neka im je laka hrvatska gruda koju su neizmjerno voljeli – istaknula je Jozić.

Tekst: V,.Milković/ pszupanija.hr
Foto: A.Mandić

Vezano
Vezano