Search
Close this search box.

KORONAVIRUS Čak 57 razreda u Požeštini nastavu prati online a preko 80 djelatnika škola je u izolaciji ili samoizolaciji! Glavno ‘žarište’ je malonogometni turnir!

Koronavirus nezaustavljivo se širi pa je danas u našoj županiji preko 200 novozaraženih osoba. Stanje u školama je sve teže a u nekima se nastava jedna uspijeva organizirati.

– U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 1024 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 1001 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 412 osoba, a ukupno je testirano 87798 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 444 uzoraka, od kojih je 212 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba – objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Koliko je zaraza uzela maha, najbolje svjedoče podaci iz škola u kojima je u izolaciji ili samoizolaciji veliki broj učenika i nastavnika. Konkretno, prema podacima od jutros, a oni se mijenjaju svakodnevno, čak 51 razred u osnovnim školama nastavu prati online a 61 učitelj je odsutan zbog izolacije ili samoizolacije. Najteže stanje je u požeškoj Kanižlićevoj školi u kojoj 8 razreda nastavu prati online a s posla izostaje 13 učitelja. U Katoličkoj osnovnoj školi je 13 razreda na online nastavi ali im situaciju olakšava činjenica da je ‘van stroja’ manje nastavnika – šest. OŠ Fra Kaje Adžića u Pleternici ima svega 3 razreda na online nastavi ali im zato nedostaje 10 učitelja. Stanje nije dobro ni u Kempfovoj školi gdje je 12 razreda na online nastavi a nedostaje im 6 nastavnika. Za sada je najbolje stanje u kaptolačkoj osnovnoj školi gdje nastavu svi učenici prate ‘u živo’. Po jedan razred nastavu prati online u školama u Kutjevu, Jakšiću, Čaglinu te u požeškoj Cesarićevoj školi. U izolaciji ili samoizolaciji nema nikoga od nastavnog osoblja samo u kutjevačkoj školi.
Prilike u srednjim školama nešto su bolje: 5 razreda nastavu prati online a s nastave je odsutan 21 djelatnik. Za sada se najbolje ‘drže’ Katolička gimnazija, Poljoprivredno-prehrambena škola i Obrtnička škola gdje su svi razredi ‘na broju’ a u itzolaciji ili samoizolaciji su im 4 ili 5 profesora. Najteža situacija je u Ekonomskoj školi gdje je 1 razred na online nastavi i nedostaje im 7 profesora no, kaže ravnateljica Marinka Parac, ti će brojevi biti vjerojatno veći jer se čekaju rezultati testiranja nekoliko učenika, odnosno profesora.
Ovome treba dodati kako svi studenti na Veleučilištu Požega nastavu prate online.
Razlog nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji na našem području voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr.Ante Vitalia vidi u masovnom okupljanju i nepridržavanju epidemioloških mjera. – Najveći broj pozitivnih osoba veže se uz malonogometni turnir održan u Grabriku. On je kumulirao veći broj zaraženih nego božićni i novogodišnji blagdani zajedno – istakao je dr.Vitalia.

Tekst: V.Milković

Vezano
Vezano