Search
Close this search box.

KORONAVIRUS U županiji imamo 228 novozaraženih a u Hrvatskoj 15 416 – objavljena nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid potvrde

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 1899 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osobe su hospitalizirane, 1876 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 441 osoba, a ukupno je testirano 91929 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 372 uzorka, od kojih je 228 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba – objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

„Danas ukupno imamo 15.416 novih, umrla 41 osoba. Stiglo priopćenje Stožera”

U posljednja 24 sata zabilježena su 9904 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 66.152. Među njima je 1936 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 183 pacijenta. Preminula je 41 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 929.502 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.731 preminula, ukupno se oporavilo 849.619 osoba, od toga 10.462 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 4.214.500 osoba, od toga 19.485 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 42.641 osoba.
Zaključno s 28. siječnja 2022. utrošene su 5.089.784 doze cjepiva, a cijepljeno je 56.51% ukupnog stanovništva, odnosno 67.25% odraslog stanovništva. Na dan 28. siječnja 2022. utrošeno je 9096 doza cjepiva, a od toga je 945 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 28. siječnja 2022. godine 2.293.314 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.203.933 osobe (2.007.945 osoba cijepljeno s dvije doze te 195.988 osoba cijepljeno cjepivom Janssen), što čini 64.79% odraslog stanovništva.

„Capak i Božinović objavili nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde”

ODRŽAN je sastanak Stožera i epidemiologa na kojem je glavna tema bila izmjena postojećih pravila za samoizolaciju. Nakon sastanka ispred sjedišta MUP-a šef Stožera Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su presicu.
Objavili su nova pravila za izolaciju i samoizolaciju. Samoizolacija se i za cijepljene i za necijepljene skraćuje na sedam dana, a izolacija za bolesne s blagom ili srednje teškom slikom bolesti se skraćuje na pet dana, no kako bi izašli iz nje, moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test. Zbog novih pravila Europske unije skraćuje se trajanje covid-potvrda, no to vrijedi samo za putovanja, dok pravila za covid-potvrde unutar Hrvatske ostaju ista.

Nova pravila za covid-potvrde
Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače zbog novih pravila EU kod prelaska granice.
“Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja”, rekao je Božinović.
No rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske će ostati isti.
“Postoji i nacionalna komponenta covid-potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu covid-potvrdu, no to na razini EU još nije odlučeno kako smo htjeli. No sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka”, rekao je Božinović.
Potom je prešao na temu skraćivanja samoizolacije i izolacije.
“Drugi dio sastanka bio je posvećen mogućnosti skraćenja samoizolacije i izolacije. Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, esencijalnih funkcija. Odluka o granici će biti donesena u ponedjeljak od strane Stožera, a pravila o samoizolaciji i izolaciji će donijeti HZJZ”, kaže Božinović.

Nova pravila za izolaciju i samoizolaciju
“U Hrvatskoj i u svijetu prevladava omikron, koji ima drugačije karakteristike. Radi se o blažoj varijanti, posebno za cijepljene, ali i zaobilazi imunitet i zaražava i preboljele i cijepljene i brže se širi. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti i bolest traje kraće. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. I ECDC daje tu preporuku”, kaže Capak.
Kaže da će to biti regulirano preporukama HZJZ-a.
“Po onome što smo dogovorili na ovom sastanku, razmišljamo u smjeru skraćenja samoizolacije za cijepljene i necijepljene na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test”, kazao je Capak.
Nova pravila HZJZ bi trebao donijeti u sljedećih nekoliko dana.

Pojašnjenje oko novih pravila za covid-potvrde
Božinović pojašnjava nova pravila za covid-potvrde.
“Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo covid-potvrde na rok od 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokad bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid-potvrdama, moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda vrijede ova nova pravila”, rekao je.
Na pitanje o testiranju učenika Božinović je rekao da je Stožer podržao inicijativu Ministarstva obrazovanja te da je sada stvar tehničke izvedbe i da po njemu ne treba čekati cijelu isporuku od tri milijuna testova.
Upitan o tome razmišlja li se o potpunom ukidanju covid-potvrda, Božinović je rekao da ni u jednoj zemlji EU to nije na stolu. “Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski, što sad posebno naglašavamo, možemo usporiti, a to je najvažnije”, kazao je. (index.hr)

Vezano
Vezano