Search
Close this search box.

KOŠARKA Plamene isključene iz WABA lige!

Odlukom vodstva WABA lige ŽKK Plamen Požega i KK Lavovi Brčko isključeni su iz daljnjeg natjecanja. Priopćenje WABA lige prenosimo vam u cijelosti:
“Na osnovu izvještaja delegata, detaljnog pregleda snimka utakmice i tonskog zapisa sa utakmice 10. kola grupe A, između klubova Lavovi Brčko i Plamen Požega, a imajući u vidu nemjerljivu štetu nanijetu WABA ligi, BORD lige je na prijedlog Direktora lige donio jednoglasnu slijedeću,
ODLUKU :

da se klubovi LAVOVI BRČKO i PLAMEN POŽEGA, po Članu 63.1., zbog ulaska u utakmicu sa jednim jedinim ciljem, da postignu što manji broj koševa i izgube utakmicu, pri tome, da je u tome prednjačila ekipa ŽKK Lavovi, što je apsolutno protiv svih osnovnih pravila i sportskog fair playa košarkaške igre i ozbiljno narušava ugled i integritet lige WABA, kao i svih njenih učesnika, kazne sa sljedećim kaznama: Klub ŽKK Lavovi Brčko se sa svim selekcijama isključuje iz lige WABA za period od naredne 3 sezone i kažnjava se financijskom kaznom od 3.500,00 EUR
Klub ŽKK Plamen Požegase sa svim selekcijama isključuje iz lige WABA za period od naredne 2 sezone i kažnjava se financijskom kaznom od 2.500,00 EUR
Zbog novonastale situacije Superliga TOP 8 igra se sa 7 klubova. Ekipe u Superligi, koje su prema rasporedu trebale, da igraju sa klubom Plamen Požega su u tim terminima slobodne.
Na osnovu postignutih rezultata u grupnoj fazi takmičenja plasman u Superligu WABA su ostvarili klubovi: Cinkarna Celje, Orlovi i Partizan 1953 iz grupe A, i Budućnost Bemax, Montana 2003, Sloga Požega i Duga Šabac iz grupe B.”

Ovim putem u cilju zaštite interesa kluba obraćamo se javnosti kako bi do kraja razjasnili nastalu situaciju.

ŽKK Plamen Požega kroz cijelu svoju povijest vođena je sportskim motivima mukotrpnog rada i konstantnog napretka. Tako smo i ove godine odlučili sudjelovati u WABA regionalnoj ligi uz najbolju vjeru, kako ulazimo u natjecanje koje će našim igračicama ponuditi mogućnost razvoja i igračkog napretka.
Kroz deset odigranih utakmica igračice koje smo imali na raspolaganju pružile su svoj maksimum te u konačnici na terenu izborile plasman u daljnju fazu natjecanja, no odlukom vodstva lige prilika za daljnju sportsku borbu nam je uskraćena – iz za nas neprihvatljivih razloga!
U srijedu 20. prosinca ŽKK Plamen Požega slavila je na gostovanju u Brčkom protiv ekipe KK “Lavovi” i tako izborila TOP8 fazu natjecanja. Sudeći po konačnom rezultatu 30:44!, svakome, pa čak i onima koji nisu pogledali ni sekundu tog dvoboja, jasno je da je dvoboj odigran u čudnim i vrlo sumnjivim okolnostima.
Uistinu bila je to jedna od najsramotnijih košarkaških izvedbi ikada viđenih, i potpuna crna mrlja na sliku ženske košarke kao sporta. Obje ekipe trebale su pobjedu za prolazak dalje, no domaća ekipa doslovno od prve sekunde dvoboja činila je sve što može da ne zabije koš, da ne dođe do lopte, ako su već morali preći u napad onda su se čudesno događala kriva dodavanja kakva se ne bi događala ni na dvoboju slijepih i slabovidnih osoba.
Vidjevši da se nešto čudno događa trener Englman najprije je naredio igračicama da predaju loptu domaćinu da vidimo rade li to namjerno ili su jednostavno toliko loše? Kada su se svi uvjerili da se “čudni” i “neobjašnjivi” potezi konstantno ponavljaju trener Englman iz protesta povlači svoju ekipu s terena. četiri minute prije kraja poluvremena.
Nakon prekida od desetak minuta i razgovora s igračicama u svlačionici, Plamene su se vratile na teren, odradile utakmicu do kraja i na koncu pobjedile.
Stoga ovu odluku vodstva WABA lige u kojoj nas delegat utakmice poistovjećuje s ekipom KK “Lavovi”,optužuje za nedostatak sportskih ambicija ističući navodnu želju za porazom, zbog čega smo isključeni iz daljnjeg natjecanja smatramo sramotnom i neprimjerenom – te je u potpunosti odbijamo prihvatiti kao relavantnu, jer je ista donesena jednostrano, bez mogućnosti ulaganja žalbe na odluku lige.
Tim koji želi izgubiti i ispasti, sasvim sigurno se ne bi vratio na teren odraditi dvoboj do kraja, i isto tako sigurno ne bi radio na dodatnom osnaživanju kadra, kao što je to napravila ŽKK Plamen Požega. angažirajući još jednu igračicu vjerujući u nastavak natjecanja.

Pored ove sramotne odluke vodstva lige koju u potpunosti odbijamo prihvatiti kao relevantnu, ništa manje sramotna nije bila ni reakcija iz tabora KK “Lavovi”, čije priopćenje možete pročitati ovdje.

S obzirom da je u priopćenju izneseno niz lažnih tvrdnji bez utemeljenja na dokazima, kao klub, radi informiranja javnosti i utvrđivanja istine, moramo naglasiti neke od činjenica.

ŽKK Plamen Požega ove sezone u WABA regionalnu ligu ušla je s ciljem razvoja svojih igračica, i na utakmicama su korištene uvijek dostupne igračice. S obzirom da kroz cijelu sezonu imamo problema s ozljedama nekih od nositeljica naše igre, zbog očuvanja njihovog zdravlja bili smo prisiljeni ih ograničiti na jednu utakmicu tjedno (domaće prvenstvo), jer njihovo tjelesno stanje nije nam dozvoljavalo prevelik rizik.
Tako smo u većini utakmica WABA lige morali nastupati bez nositeljica svoje igre poput Jelene Ivezić, Emilije Podrug koje su nastupile u svega nekoliko dvoboja. Ivezić (3), Podrug (5). Vodeći računa o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju kao i fazi karijere u kojoj se iste nalaze, ali i zbog njihove važnosti za našu ekipu, učinjeno je sve da ih se maksimalno zaštiti i omogući im se oporavak – koji još uvijek traje.
One kao prave profesionalke koje su kroz svoju karijeru igrale na najvećim europskim pozornicama, pomogle su timu koliko su u ovom trenutku mogle. Tokom sezone pogodile su nas i ozljede još nekih igračica čije zdravstvene biltene možemo dostaviti vodstvu lige na uvid ukoliko je potrebno, kako bi dokazali da nikakvih nečasnih namjera nije bilo. Radi zaštite njihove ljudske časti i sportskog poštenja nikome nećemo dozvoliti da insinuira i lažno optužuje naše igračice kako namjerno preskaču neke dvoboje, jer ne žele igrati.
Također netočna je navodna tvrdnja gospodina Srbobrana Filipovića koji po riječima vodstva KK “Lavovi” kaže sljedeće: „Pa vi ćete se plasirati u WABA Superligu, jer Plamen Požega dolazi u Brčko sa djevojčicama, oni ne žele da igraju Superligu. Englman (Vladimir Englman trener ŽKK Plamen Požega) je uzeo pare od grada Požege i ne želi da ide dalje, to mu je samo trošak, doći će u Brčko da izgubi, nećete imati problema da pobijedite tu utakmicu“.
Ova tvrdnja ne samo da je netočna nego je za naš klub vrlo uvredljiva. ŽKK Plamen Požega ove sezone troškove natjecanja u WABA ligi financira samostalno, uz pomoć sponzora. Uzimajući to u obzir rečenica izrečena od strane gospodina Filipovića, kojom insinuira neko izvlačenje gradskog novca od strane trenera Vladimira Englmana i to povezuje uz izostanak sportskih ambicija, je ne samo lažna, netočna i uvredljiva, nego i vrlo opasna.
A sportskim kolegama iz Brčkog koji se tako strašno “brinu” o regularnosti utakmica dok istovremeno povlače vrlo čudne poteze na terenu, poručujemo samo kratko – da je isti gospodin Filipović, pred utakmicu između ŽKK Plamen Požege i beogradskog Partizana u Požegi (29. studenog), vodstvu našeg kluba o KK “Lavovi” iznio gotovo identične stvari, s vrlo sličnim rečenicama. Pa koga je lagao i tko više nije htio pobijediti, vjerujemo da je pokazala i slika na terenu.
Bilo kako bilo u konačnici svega ova sramotna odluka, ali i ponašanje pojedinih aktera nanijelo je trajnu štetu odnosima između ŽKK Plamen Požege i WABA lige, koju gotovo sigurno u budućnosti više nikada naš klub neće zaigrati.
Svim sudionicima i našim sportskim protivnicima zahvaljujemo na poštenoj i bespoštednoj borbi na terenu. Preostalim klubovima u natjecanju želimo puno sreće u borbi za titulu konačnog regionalnog prvaka, a naše djevojke nakon kratke blagdanske stanke okrenut će se obvezama u domaćem prvenstvu – gdje nas 10. siječnja očekuje gostovanje kod Trešnjevke u Zagrebu.

Izvor: ŽKK Plamen Požega

Vezano
Vezano