Search
Close this search box.

KROZ PROJEKT „KREIRANJE NOVIH TURISTIČKIH PROGRAMA” Chef Branko Ognjenović osmislio jela Halštatske kulture i predstavio ih javnosti

Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom, pšenica s lješnjacima i medom,beskvasni kruh, ječmena kaša s dimljenom pastrvom…- neka su ovo od jela koje je osmislio poznati chef Branko Ognjenović, napravljena su od namirnica koje su koristili ljudi u željeznom dobu a sve se moglo kušati u krčmi Stari fenjeri u Turniću. Iza ovog neobičnog jelovnika krije se jedan turistički projekt iz naše županije: Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“.

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu,“ koji provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području naše županije diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Kroz projekt radi se na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.  Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.
TZ PSŽ je za ovaj projekt ostvarila suradnju s kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje  recepata  koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.
— Branko Ognjenović je chef s višedesetljetnim iskustvom koji je izradio recepte na temelju namirnica koje su znanstveno potvrđene da su se koristile u halštatskoj kulturi. Dakle, koristeći samo ono što je znanstveno dokazano, napravio je čak dvanaest jela kako bi nam približio ono što se u tom davnom dobu jelo – istakla je, govoreći o projektu, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama. Ognjenović je, kao što je već rečeno, osmislio i pripremio 12 recepata:
*Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem
*Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem
*Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom
*Peka sa svinjetinom i jabukama
*Pšenica s lješnjacima i medom
*Proso s pečenim jabukama i medom
*Jetrica s vlascem i pečenim jabukama
*Komadići svinjskog filea s jabukama
*Kruh
*Namaz od leće sa slaninom i vlascem
*Ječmena kaša s dimljenom pastrvom
*Divljač u kotliću s bobom i koprivama
Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.
– Mogu reći da mi je ovo bio veliki izazov: kad dobijete određene namirnice od kojih morate napraviti replike jela, sa svim onim začinima koji su im bili dostupni, a da to što napravite bude primamljivo. Želja mi je bila ta jela ponuditi restoranima koji hoće prihvatiti nove izazove i koji će onda moći reći da su to autohtona jela – kazao je chef Ognjenović.
Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.
Kamene je uručio načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Izvor: PROMO/ V.Milković

Vezano
Vezano