Search
Close this search box.

KUD „BEKTEŽ” Prvi put organizirali smotru „Što su jeli naši stari u korizmi?” – na stolovima bilo pogača, popare, rezanaca s makom i bundevinim sjemenkama, žganaca s lukom, sufiljke, župnjare…

Kulturno-umjetničko društvo „Bektež” jučer je prvi put u našem kraju organiziralo smotru pod nazivom „Što su jeli naši stari u korizmi”?
– Naša kulturna tradicija bogata je ‘biserima’ ali, čini mi se da svakim danom gubimo bar jedan ‘biser’, ako ne i više. Stoga smo odlučili da pokažemo našem stanovništvu, a i sami sebi, pokazati što se nekad jelo pripremajući se za najveći kršćanski blagdan. Naši stari, nije to bilo kao danas da se u korizmi odrekneš cigareta ili slatkiša, onako ‘reda radi’, nego su se oni kroz 40 dana istinski odricali puno toga, pa i u jelu. Korizmi su pristupali s puno vjere jer, ljudi su tada , istina, bili materijalno siromašni ali duhom bogati – rekao je Duško Bijelić predsjednik KUD Bektež.
Bektežani su u goste pozvali domaća društva KUD Požeška dolina i KUD Šijaci iz Biškupaca, te ‘vanjske goste’: kulturno-umjetnička društva i pjevačke skupine iz Osijeka, Našica, Velimirovaca i Brodskog Stupnika. …na čijim stolovima su se mogla ponovo vidjeti pomalo zaboravljena jela kao što su bazlamača, posna sarma, rezanci s bundevinim sjemenkama, žganci s lukom, sufiljka, župnjara…
Svako od prisutnih društava otpjevalo je i pjesme koje su se mogle čuti u korizmi a, kako bi sve bilo zanimljivije, birali su se najbolji u obje ‘kategorije’. Tako su se kao najbolji izvođači korizmenih pjesama pokazali KUD Tamburica iz Velimirovaca, dok je najbolje uređeni stol imao KUD „Šokačka grana” iz Osijeka. Stol domaćina, KUD-a Bektež, nije bio u konkurenciji.

Tekst: V.Milković
Foto: V.Milković/ M.Cenbauer

 


Vezano
Vezano