Ove godine u okviru 57. Đakovačkih vezova u svečanoj povorci Malih vezova prošlo je više od 30 skupina malih folkloraša, a među njima su bili i članovi dječje skupine KUD-a „Šijaci“ iz Biškupaca.

Dječja skupina iz Biškupaca po drugi put je bila predstavnik Požeško-slavonske županije na Malim vezovima. Svečana povorka Malih vezova kretala se od Male crkve do Strossmayerovog perivoja. Velik broj gledatelja pratio je prolazak mimohoda i glasnim pljeskom su nagradili sve sudionike. Po dolasku u Strossmayerov perivoj dočekala nas je prekrasno oslikana pozornica. Dječja skupina se ove godine predstavila običajem „Ivanjsko darivanje“ koji je zabilježen i u knjizi Marije Tomašević „Moje sjećanje na Šijake“. Na pozornicu je izašlo 31 dijete iz Biškupaca, Drage, Potočana, Stražemana, Doljanaca i Tornja.

Uz sjajne počimalje Tenu Josipović, Evu Martinaš, Teu Bradić, Mariju Vukoje i Manuelu Morec, nastup je odlično odrađen. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni našeg samičara Ivana Lukića i Emanuela Joguna koji je sve očarao svojim pjevanjem kola Oj, Ivane ivaniću. Djeca su se kući vratila obogaćena jednim velikim iskustvom i sjećanjem za cijeli život. Iako je dan bio naporan, u autobusu, na povratku kući nije nedostajalo pjesme i dječje cike.
Izvor: M.P.

Leave a comment