Search
Close this search box.

KUD „SVILENKA” BUK Završen projekt Mali dom kulture: “Zajedništvom možemo pomicati planine”

“Mali dom kulture” naziv je projekta koji se protekle dvije godine provodio na području Grada Pleternice, točnije naselju Resnik gdje je i održana njegova završna konferencija.


Vrijednost projekta, čiji je nositelj KUD Svilenka iz Buka je nešto više od 750 tisuća kuna te je trajao 24 mjeseca. Cijeli projekt je financiran u 100-postotnom iznosu i to 15 posto iz proračuna Republike Hrvatske te 85 posto iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Osim što je „Mali dom kulture“ naziv projekta ime je to i objekta u Resniku koji je u sklopu projekta prenamijenjen u prostor u kojemu se održavaju aktivnosti koje doprinose razvoju društveno-kulturnog života.


– Brojni su rezultati proizašli iz ovog projekta. Tako su potpisana 2 ugovora o radu, zaposlene dvije osobe na 24 mjeseca, potpisano 6 ugovora o djelu s izvoditeljima aktivnosti. Provedena 24 sastanka projektnog projektnoga tima. Ukupno su provedene 192 folklorne aktivnosti, 96 dramsko-amaterskih aktivnosti te 48 aktivnosti psihološkog osnaživanja. Izrađen je program rada i financiranja nakon završetka projekta. Provedena je radionica na kojoj je održana grupna rasprava na temu poticanja dijaloga o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici. Dijalog je obuhvatio teme kao što su EU projekti u ruralnim sredinama te održivost civilnog društva. Isto tako jako zanimljiva radionica bila je i ona o gajdama gdje su ciljna skupina i dionici projekta imali priliku naučiti više o osnovnim tehnikama sviranja gajdi i uživati u izvedbi. Održano je 8 okruglih stolova tijekom trajanja projekta te edukacija na temu osnaživanja kapaciteta OCD-a – podrobno je pojasnila Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka na završnog konferenciji održanoj upravo u prostorima Malog doma kulture.


Navodi i kako sve navedeno dokazuje da je projekt tokom protekle dvije godine uistinu potaknuo aktivno sudjelovanje i razvoj društveno-kulturnog života u ruralnoj sredini te da nositelj kulturne baštine kao što je KUD može ponuditi brojne mogućnosti obrazovanja i prilika za suradnju koja promiče dijalog između različitih generacija.


Grad Pleternica je na mnogim projektima partner pa tako i na ovom.
– Ponosni smo na sudjelovanje kao partner u projektu Mali dom kulture. Upravo ovaj projekt dokazuje kako i male sredine mogu provoditi velike europske projekte te njima povezati stanovnike svojih naselja. Zajedničkim snagama svladali smo prepreke, izazove i nepredviđene situacije te dokazali kako zajedništvom možemo pomicati planine – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Izvor: Grad Pleternica

Vezano
Vezano