Search
Close this search box.

KUD ZAVIČAJNO DRUŠTVO „RAMA“ Čuvajući svoju baštinu obogaćuju Pleternicu

.

Kad ih se pozove u goste, oni se svakako nastoje odazvati i stoga je svake godine iza članova KUD-a Zavičajno društvo „Rama” mnogo nastupa i sudjelovanja na raznim manifestacijama. Tako je bilo i u 2023.godini, istaknuto je na redovnoj godišnjoj skupštini udruge. Mada…
– Nema nas mnogo a desi se da je netko uvijek zauzet, tako sam i danas pozvao više ljudi da dođu ali, jedan mora ovamo, drugi onamo…Muku muče i druga društva sa članovima a mi ipak nastojimo odazvati se pozivu – kazao je predsjednik pleterničkih Ramaca Jure Vidakušić.
Naravno, kamo god idu Ramci nastoje prikazati običaje kraja odakle su došli a sa ciljem da se baština, kako njihova tako i od drugih ne zaboravi, već 16 godina za Dan grada Pleternice organiziraju smotru „Običaji starog zavičaja”.
Osim što su organizatori, pleternički Ramci su mnogo češće gosti pa su tako prošle godine bili gosti na smotrama u Kaptolu, Bjeliševcu, Biškupcima, Slav.Brodu…sudjelovali su na Lidas-u, na festivalu „Zlatne žice Slavonije”, Županijskom kulturnom mozaiku…a ‘skoknuli’ su i u inozemstvo: Korače i Žeravac u Bosni i Hercegovini, te u Bezdan u Vojvodini.
O svojoj baštini Ramci su ponovo progovorili i u emisiji HRT-a „Dobro jutro, Hrvatska”. Ono po čemu će posebno pamtiti prošlu godinu, to je snimanje materijala za film o radu njihovog Kulturno-umjetničkog društva od osnutka do danas a koji javnosti tek treba biti predstavljen.
Što se tiče plana rada za ovu godinu, pravilo ostaje: kamo ih se pozove, nastojat će doći. A, kaže predsjednik Jure, jedna im je želja posebna – nastupiti u njihovoj Rami, u BiH.
Na svemu što rade kroz godinu, članovima KUD-a „Rama” zahvalio se zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić. – Uvijek ste spremni na suradnju s Gradom i sudjelovati na događanjima koje grad organizira, a vjerujem da ćemo to i ove godine nastaviti. Cijenim i poštujem što čuvate baštinu i time obogaćujete Pleternicu – istakao je D.Katić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi