Najčitanije

 • Fotogalerije

  KUD ZAVIČAJNO DRUŠTVO „RAMA” PLETERNICA Godišnja skupština u znaku proslave 40 godina braka predsjednika Jure!

  Vrijeme je održavanja godišnjih skupština pa je i KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica sazvalo redovnu skupštinu, no, nije baš sve išlo – po redu. Naime, predsjednik udruge Jure Vidakušić i supruga Danica, također vrijedna članica kulturno-umjetničkog društva, obilježavali su 40 godina braka tako da su uzvanici na skupštinu donosili darove a više se šaljivo ‘pretresalo’ zbivanja iz Jurinih i Danicinih mladih dana nego aktivnosti protekle godine. Uostalom, svi znaju da su Ramci jedno od najaktivnijih kulturno-umjetničkih društava. Zar ne?


  Jure Vidakušić se s majkom, kao četverogodišnji dječak, iz Rame u Pleternicu doselio 1964.godine, u vrijeme dok je otac radio u Njemačkoj. Kad je poodrastao, zaposlio se u jednoj tvrtki u Splitu što se pokazalo ‘pogubnim’ – jednog ljeta pošao je pomoliti se Gospi Sinjskoj a u Sinju se našla ‘po istom poslu’ i mlada Danica iz okolice Livna…upoznali su se preko prijatelja i više se nisu rastajali. Vjenčali su se u Pleternici i zajedno svijetu podarili šestero djece: Anu rođenu 1984.godine, Ivanu dvije godine kasnije, Marka rođenog 1988.godine, Katarinu 1991.godine, Marina 1996.godine i najmlađeg Valentina iz 1997.godine. Na upit kako im je proteklo 40 godina zajedničkog života, odgovaraju na isti način: radilo se, gradilo, brinulo za djecu i – nije bilo vremena za svađati se.


  A Jure i Danica nisu radili samo za svoju obitelj, nego su se brinuli i da ne zaborave kraj iz kojeg su došli u Slavoniju pa su, zajedno s ostalim Ramcima nastanjenim na pleterničkom području, 2009.godine osnovali kulturno-umjetničko društvo „Rama”. Ti potomci Ramaca iz Bosne i Hercegovine, kako se navodi u godišnjem izvješću koje je pripremljeno za skupštinu, svoje folklorne običaje, nošnju, pjesme, počeli su prikazivati na smotrama folklora, obilježavanju crkvenih godova, organiziranih festivala i susreta…privlačeći pozornost gdje god bi se pojavili, držeći kulturnu baštinu, ostavštinu djedova i pradjedova daleko od zaborava.


  Ni u vrijeme epidemije koronavirusa, Ramci nisu u potpunosti mirovali pa su tako u prošloj godini imali petnaestak nastupa: bili su gosti u Rajsavcu kod udruge Slovaka, pjevali su na smotri Pučkog crkvenog pjevanja u Buku, nastupili na LIDAS-u, na Županijskom kulturnom mozaiku, u Beravcima, na Čvarkijadi u Vetovu, u Brodskom Stupniku, viđeni su i na požeškom festivalu, Roštiljadi u Brestovcu…a nikako ne treba zaboraviti ni smotru folklora „Običaji starog zavičaja” koju, povodom Dana grada Pleternicve, organiziraju baš Ramci.


  O aktivnosti KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica govori i 35 sastanaka i proba, a kako su obećali na Godišnjoj skupštini, nastavljaju vrijedno i marljivo i u idućoj godini. Isto tako, i Danica i Jure ‘grabe’ prema svom zlatnom piru. Nek im je svima sa srećom!

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije