Search
Close this search box.

KUTJEVO Najavljen ovogodišnji „Festival graševine”

Nakon stanke zbog epidemije koronavirusa, u Kutjevu će se ponovo održati „Festival graševine”. O tome je bilo više riječi na konferenciji za novinare, održanoj u Dvorcu Kutjevo, a kojoj su prisustvovali Ana Galić, privremena pročelnica JUO, ispred Grada Kutjeva; Anita Majstorović, voditeljica Turističke zajednice Grada Kutjeva; Krunoslav Sontaki, predsjednik udruge Kutjevački vinari; Marija Elena Nikolić, članica udruga Kutjevački vinari i
Ivica Ribičić, savjetnik gradonačelnika Josipa Budimira koji je danas bio spriječen prisustvovati skupu.


Organizatori Festivala graševine su Turistička zajednica Grada Kutjeva u suradnji s udrugom Kutjevački vinari, dok je pokrovitelj je Grad Kutjevo. Program će započeti 20. svibnja 2022. u Restoranu Kutjevački podrum ocjenjivanjem vina sorte graševina. Osim medalja, dodjellit će se šampionske titule u kategorijama svježih, odležanih i predikatnih graševina te za najbolje ocjenjeni pjenušac. Idući dan, 21. svibnja, održat će se Dani otvorenih podruma. Dva tjedna prije samog festivala kutjevački vinari tradicionalno će otvoriti svoje podrume svim posjetiteljima. Uz obilazak svake vinarije, moći će se kušati odabrana vina na mjestu njihova nastanka.


Program na Trgu graševine u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva započet će u petak 3. lipnja izborom ‘vinske kraljice’. Ova manifestacija zabavnog karaktera održat će se u kinodvorani Kutjevo s početkom u 19 sati a s današnje konferencije za novinare punoljetnim djevojkama je upućen poziv da se prijave. Inače, javni poziv je već objavljen prije nekoliko dana.
Dan kasnije za sve ljubitelje graševine u Dvorcu Kutjevo, od 10 do 14 sati, održat će se tri radionice u zajedničkoj organizaciji s udrugom Graševina Croatica: Nemirne graševine – moderator Tomo Jakopović, Kutjevo Grand Cru – moderatori Josip Mesić i Darko Lugarić te Nacionalno blago – moderator Željko Garmaz. Radionice je potrebno unaprijed rezervirati zbog ograničenog broja mjesta. Od 14 do 17 sati na istoj lokaciji organiziran je Salon ocijenjenih vina a moći će se kušati preko 100 najboljih graševina u Hrvatskoj.

Program se potom ‘seli’ na Trg graševine gdje će od 17 sati biti postavljeni štandovi izlagača. Istovremeno će započeti Vinski maraton a sat kasnije na programu je Dječja utrka traktora. Za 21 sat najavljen je koncert Željka Samardžića. Program je, rečeno je na konferenciji za novinare, prilagođen za sve dobne skupine pa su tako na „Festival graševine” pozvani i stari i mladi.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano