Search
Close this search box.

KUTJEVO Najavljeno prvo obilježavanje Dana branitelja kutjevačkog kraja

Branitelji kutjevačkog kraja od ove godine će imati svoj Dan. Obilježavanje prvog Dana branitelja Grada Kutjeva, koje će se održati 17.lipnja, na konferenciji za novinare najavili su gradonačelnik Josip Budimir i u ime dviju braniteljskih udruga, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata(UHDDR) i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata(UDVDR) , Ivan Vukas i Damir Razumović.


– Ponosan sam i sretan što ćemo u Kutjevu po prvi puta proslaviti ovaj dan koji će, nadam se, postati tradicija. Obol stvaranju slobodne i neovisne države Hrvatske dali su i branitelji s područja Grada Kutjeva i vrijeme je da i mi dostojno proslavimo svoj dan te odamo počast žrtvama, a i svima drugima koji su dali nešto svoje z stvaranje naše države. Mi ćemo kao grad uvijek podržavati rad braniteljskih udruga i ovakva događanja – kazao je uvodno gradonačelnik Budimir. Pozvao je usto sve građane, osobito mlade, da prisustvuju proslavi Dana branitelja kako bi saznali više o Domovinskom ratu na kutjecvačkom području. To je, rekao je, način da se važni događaji ne zaborave i prenose na nove naraštaje.


Damir Razumović je potom podsjetio na zbivanja 90-ih godina. – Kutjevo kao najmanji grad u Hrvatskoj može se ponositi činjenicom da je u vrijeme Domovinskog rata imao ratnu formaciju veličine satnije – istakao je Damir Razumović. Podsjetio je kako je Hrvatska početkom 90-ih još bila u sastavu Jugoslavije, nije imala svoju vojsku i raspolagala je samo s policijom. Kutjevačka satnija tako je bila sastavljena uglavnom od pripadnika pričuvnog sastava policije s područja Kutjeva, Jakšića i Čaglina a djelovala je u početku u sastavu 4.bojne, koja je formirana 28.lipnja, i bila je dio 108.brodske brigade. Kroz kutjevačku satniju, koja je poslije ušla u sastav 3.bojne 123. požeške brigade, prošlo je 232 branitelja.


Na zbivanja 17.lipnja osvrnuo se Ivan Vukas. Polaganje vijenaca na groblju bit će u 9 sati a potom će mimohod sudionika proslave krenuti od stadiona do Trga graševine. Na čelu mimohoda bit će mladež sa zastavama, iza njih će ići limena glazbe, potom vrtićarci i školska djeca te na kraju branitelji i gosti svečanosti.
– Na taj način smo htjeli dići ovu manifestaciju na višu razinu, obzirom da je to prvi put što se ona održava. Gradsko vijeće je to prihvatilo a gradonačelnik je i sam rekao da će nastojati da to bude tradicija- istakao je I.Vukas. Pozvao je na kraju,a to je ponovio i gradonačelnik Budimir, sve građane da dođu na proslavu prvog Dana branitelja u Kutjevu.
Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano