Search
Close this search box.

KUTJEVO Održana tiskovna konferencija: Duhovni vikend „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“

Danas je ispred župne crkve u Kutjevu održana tiskovna konferencija povodom Duhovnog vikenda „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“. Gradonačelnik Josip Budimir otvorio je konferenciju pozdravnim govorom i istaknuo važnost ovog događaja za Kutjevo.

„Okupili smo se zbog tiskovne konferencije povodom Duhovnog vikenda koji se zove ‘Svjetlom svojim odnosiš moj mrak’. Duhovni vikend u Kutjevu prvi je put organiziran 2023. godine, a već ove godine napravili smo veliku razliku u odnosu na prošlu godinu. Organizatori su Grad Kutjevo,  Župa Kutjevo i Kutjevački tamburaški orkestar, a dio je Kulturnog ljeta u Kutjevu. Želja nam je privući što veći broj gostiju, ne samo iz županije, nego i šire. Kutjevo, osim duhovnog programa, ima još mnogo toga za ponuditi pa ćemo svim gostima ponuditi i druge aktivnosti tog vikenda, ukoliko budu zainteresirani. Nadamo se da će doći puno ljudi i da će svi otići svojim kućama ispunjeni Duhom Svetim i pozitivnim emocijama, odnosno duhovno i emotivno obogaćeni. Želimo da taj događaj preraste u tradicionalnu manifestaciju. Prošle godine smo započeli, a ove godine smo napravili značajan pomak, osmislili više aktivnosti i sadržaja te podigli to na višu razinu,“ dodao je gradonačelnik Budimir.

Ana Galić je potom preuzela riječ i detaljno objasnila organizaciju i financijsku podršku manifestacije.
„Kao što smo već čuli, organizatori ove manifestacije su Grad Kutjevo, Župa Kutjevo, a ove godine u organizaciju se uključio i Kutjevački tamburaški orkestar, koji će obogatiti i sam program manifestacije. Naš Duhovni vikend prijavili smo na dva natječaja i na taj način osigurali dodatna sredstva za organizaciju ove trodnevne manifestacije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz program prekogranične suradnje odobrilo nam je 11 tisuća eura, a kroz program podrške manifestacijama 2 tisuće eura. Partner na projektu prekogranične suradnje nam je Udruga katoličkih studenata Emaus iz Sarajeva koja već dugi niz godina organizira Marijafest u Sarajevu i vjerujemo da će nam njihova pomoć, podrška i savjeti koristiti u organizaciji ove manifestacije. Kroz projekt su planirane brojne aktivnosti, osim organizacije samog programa, imamo izradu promotivnog materijala, studijski posjet našim partnerima u Sarajevu, nabavu opreme i ono nama najzanimljivije i najvažnije – snimanje himne Duhovnog vikenda. Natječaj za dostavu prijedloga traje već nešto više od mjesec dana, a rok za dostavu prijedloga je ponedjeljak, 15. srpnja. Ovim putem pozivamo sve koji se žele uključiti da nam pošalju svoje prijedloge. Možete poslati tekst, glazbu, demo snimku kako bismo stvarno mogli odabrati najbolju himnu koja će, nadamo se, postati prepoznatljiva i koju ćemo svi zajedno pjevati. Himnu će odabrati žiri u kojem su stručne osobe iz naše županije, a pobjednika očekuje i vrijedna nagrada. Time smo pokazali ozbiljnost u organizaciji, dali na važnosti ovom događaju i podigli ga na još višu razinu,“ rekla je Ana.

Matea Bilić je potom predstavila detaljan program događanja.
„16. kolovoza, u petak, program započinje u 19:30 sati s fra Ivanom Matićem koji će voditi svetu misu i euharistijsko klanjanje. Naš zbor mladih Gaudium glazbeno će upotpuniti misu. Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni ga je put iz rodnog Janjeva vodio u Zagreb, gdje otkriva svoj franjevački poziv. Njegov franjevački put obilježen je evangelizacijom mladih, studenata i radničke mladeži, a na poseban način radom s Franjevačkom mladeži (Frama). Od konca svibnja 2013. pomaže fra Zvjezdanu Liniću oko vođenja duhovnih obnova u Taboru, a iste je godine i službeno postao voditelj u Kući susreta Tabor,“ istaknula je Matea.
„17. kolovoza, u subotu, u 10 sati imat ćemo duhovno-likovne radionice za djecu gdje će i naši najmlađi na način prilagođen njima, kroz priče i crtanje, doživjeti posebne trenutke u vjeri. Navečer od 20 sati, vrhunac Duhovnog vikenda, svetu misu vodit će fra Marin Karačić, franjevac vrlo popularan na društvenim mrežama i među mladima, kantautor duhovne glazbe koji dolazi iz Širokog Brijega. Voditelj je brojnih duhovnih obnova u domovini i inozemstvu. Glazbena pratnja na Svetoj Misi bit će Klapa sv. Lovro iz Požege. Nakon toga, u 21 sat očekuje nas veliki koncert grupe Emanuel i fra Marina Karačića. Grupa Emanuel jedan je od najpopularnijih bendova i dobro poznata grupa onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj. Gosti su mnogih festivala, susreta mladih, duhovnih obnova i često prisutni u programu televizija i radio postaja. Dolaze iz Velike Gorice, a osnovani su 2001. godine. Nakon prvog albuma uslijedili su vrlo zapaženi koncerti diljem zemlje, a posebno ističu nastupe na kojima su pozornicu dijelili s planetarno popularnim izvođačima, a na popisu je odnedavno i Hillsong United, jedna od najpoznatijih grupa u svijetu kršćanske glazbe. Grupa Emanuel ima čak osam albuma, a neki od njih su nagrađeni raznim priznatim nagradama pa su tako za dva dobili i Porin u kategoriji najboljeg albuma Popularne duhovne glazbe,“ dodala je Matea.

 

„18. kolovoza, u nedjelju, bit će jedna Sveta Misa u 9:30 sati. Ove godine u organizaciju je uključen i Kutjevački tamburaški orkestar koji će uveličati nedjeljno misno slavlje te se prezentirati s nekoliko popularnih duhovnih pjesama. Želimo pretvoriti ovaj događaj u tradiciju, a budući da smo nakon prošlogodišnjeg Duhovnog vikenda dobili lijepe povratne reakcije, motivirani smo svake godine raditi na tome da program i sadržaj budu sve kvalitetniji. Kao što je već rečeno, želimo dogovoriti s drugim župama i vjerskim zajednicama da organizirano dođu kod nas na Duhovni vikend te se nadamo da će se odazvati u što većem broju. Vas, predstavnike medija, pozivamo da nam izađete u susret i pomognete u promociji ovog događaja,“ rekla je Matea.

Župnik Josip Marić je zahvalio Gradu Kutjevu na ideji, motiviranosti i organizaciji te dodao kako je ovo jedan lijep način da posjetitelji u marijanskom vremenu, koje počinje s Velikom Gospom pa se nastavlja do Male Gospe, koja je zaštitnica Župe Kutjevo, ispune vrijeme bogatim duhovnim iskustvom i sadržajem.

Izvor: kutjevacki.hr

Vezano
Vezano