Search
Close this search box.

KUTJEVO Preventivni projekt „Budi navijač, ne razbijač“ u sportskoj dvorani Osnovne škole Zdenka Turkovića

U Kutjevu je u sportskoj dvorani Osnovne škole Zdenka Turkovića proveden preventivni projekt „Budi navijač, ne razbijač“, koji zajednički provode ova škola te partneri Grad Kutjevo i Policijska uprava požeško-slavonska. Prigodnim pozdravnim riječima nazočnima u dvorani obratio se zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Dalibor Bauer, koji je naveo  da se ovim događajem u okviru projekta žele promovirati poželjna ponašanja na sportskim terenima, koja se očituju u većoj toleranciji i uvažavanju drugih te  fair play ponašanju prigodom natjecanja i navijanja. Prigodne pozdravne riječi uputili su i dopredsjednik Županijskog nogometnog saveza Tomislav Čabraja, izaslanik kutjevačkog gradonačelnika Josip Pavković, te ravnatelj Osnovne škole Milorad Bandalo. Ravnatelj je izrazio zadovoljstvo što mogu biti domaćini ovakvom važnom događaju za učenike.

-U suradnji sa županijskom Policijskom upravom odlučili smo se uključiti u ovaj projekt i biti domaćini. To je specifično natjecanje u malom nogometu, a sudjeluju četiri ekipe. Cilj je pokazati fair play odnos u navijanju i prema suparnicima, a nije važno tko će pobijediti, nego tko će se najbolje ponašati na terenu i tribinama. Predvidjeli smo osim podjele zahvalnica i pohvalnica, i izbor najbolje navijačke skupine i najboljeg navijačkog transparenta, što sve potiče nenasilje na sportskim terenima. Učenici  su se izrazili svatko na svoj kreativan način-kazao je školski ravnatelj.

U ime Policijske uprave požeško-slavonske, Goran Matijević je posebno zahvalio školskom ravnatelju na ideji da se ovaj projekt provede u kutjevačkoj školi, te predstavnicima Grada Kutjeva koji su , uz školu, partneri u ovom projektu.

– Od početka godine u školama smo na našem području proveli 85 preventivno-edukativnih predavanja za 1586  učenika, a koja su se odnosila na prevenciju nasilja, ovisnosti i sigurnosti na internetu. Ovaj preventivni projekt započet je 2019. godine, u cilju stvaranja društvene klime temeljene na toleranciji, prihvaćanju različitosti, kulturi dijaloga, poštivanju drugih, kao i fair play navijanju na sportskim natjecanjima. Pokažimo zajedno kako su ova škola i Grad Kutjevo mjesto nulte stope nasilja i prostor za navijanje, podršku jedni drugima, a ne razbijanje i nesigurnost-poručio je policijski službenik Goran Matijević, te zaželio sudionicima uspjeh u natjecanju i navijanju.

Premda je održano revijalno natjecanje u malom nogometu, u kojem su  sudjelovale četiri ekipe: Grad Kutjevo, učitelji i učenici Osnovne škole Zdenka Turkovića i Policijska uprava požeško-slavonska, treba napomenuti da je prvo mjesto osvojila nogometna ekipa PU požeško-slavonske. Natjecanje je bilo specifično po tome jer nije bilo sudaca i nisu se ocjenjivali standardni nogometni uvjeti, već fair play potezi natjecatelja i ponašanje navijačkih skupina pojedinih ekipa.

Tekst : I. Tomić

Foto: I. Tomić, PU požeško-slavonska

Vezano
Vezano