Search
Close this search box.

KUTJEVO U župnoj dvorani postavljena izložba „Novi život hrasta” Ive Jelušića

U Župnoj dvorani u Kutjevu otvorena je izložba “Novi život hrasta” autora Ive Jelušića iz Odžaka (BiH).Izložba je od izrađenih posuda od ABONOSA po uzoru na keramiku kostolačke kulture. Na izložbi su predstavljene vjerodostojne replike 45 prapovijesnih posuda kostolačke kulture izrađene od abonosa, fosiliziranog hrasta lužnjaka iskopanog iz korita rijeke Bosne, čija je starost više od 5000 godina.
Izrada ovih unikatnih rukotvorina, Jelušić je u svom govoru istakao, je vrlo zahtjevna te iziskuje puno rada, odricanja, strpljenja i umijeća. – Nastojao sam prikazati kulturu ali i vrijednost abonosa i zbog toga je ova izložba specifična pokazujući jedno materijalno, kulturno bogatstvo koje imamo u BiH. Posude su ukrašene istim šarama to jest koje su krasile ornamente kostolačke posude izrađene od keramike – rekao je I.Jelušić.
Izložba je edukativnog karaktera a posjetiteljima je prikazan dokumentarac o kostalačkoj kulturi čiji je razvoj počeo još oko 3200 godina prije Krista. Najznačajniji lokalitet te kulture BiH je u Bosanskoj Posavini, točnije Pivnica kod Odžaka.
Izložba je dostupna sljedeća dva tjedna pa se preporučuje svakako pogledati prekrasne dekoracije autora Ive Jelušića.

Izvor: Mirko Cenbauer

 


Vezano
Vezano