Search
Close this search box.

LAG „BARUN TRENK” Odobrena prva sredstava nakon revitalizacije: 1,9 milijuna eura za novo programsko razdoblje

Lokalna akcijska grupa Barun Trenk potpisala je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ugovor o financiranju za provedbu intervencije 77.06. “Potpora LEADER (CLLD) pristupu” iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.–2027. vrijedan 1.904.195,65 eura.
Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a ugovore o financiranju odabranim LAG-ovima uručili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić.

U ime LAG-a Barun Trenk ugovor je preuzela predsjednica Jelena Ferdebar Hak. Podsjetimo, LAG Barun Trenk obuhvaća područje gradova Požege, Pleternice i Kutjeva te općina Jakšić, Kaptol, Velika i Brestovac.
– Zadovoljstvo mi je bilo uručiti važne ugovore iz Strateškog plana RH ukupne vrijednosti 102,9 milijuna eura za provedbu projekata 56 lokalnih akcijskih grupa. Odabrani LAG-ovi za razdoblje 2023.-2027. obuhvaćaju čak 2.410.992 stanovnika, 54.730,23 km² površine RH te će provesti oko 355 natječaja, a između ostalog planira se modernizacija 988 poljoprivrednih gospodarstva i digitalizacija njih 262, kao i ulaganja u proizvodnju obnovljive energije – izjavila je ministrica Vučković.

 

Za provedbu Lokalne razvojne strategije unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. –2027. godine odabrani su i LAG Posavina kojoj pripada Općina Čaglin te Lokalna akcijska grupa Zeleni trokut, kojoj pripadaju gradovi Pakrac i Lipik. LAG-u Posavina i LAG-u Zeleni trokut odobreno je financiranje provedbe Lokalne razvoje strategije u pojedinačnim iznosima od 1,89 milijuna eura, a čime će subjekti s područja svih jedinica lokalne samouprave Požeško-slavonske županije imati priliku financirati svoje projekte.
U sklopu provedbe odobrenih Lokalnih razvojnih strategija za razdoblje 2023.-2027. financirat će se projekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jedinica lokalne samouprave, udruga, zadruga, javnih ustanova te fizičkih i pravnih osoba, a provedbom strategije direktno će se promicati zapošljavanje, rodna ravnopravnost, sudjelovanje žena u poljoprivredi, socijalna uključenost i lokalni razvoj u ruralnim područjima te kružno biogospodarstvo i održivo šumarstvo.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano