Najčitanije

 • Fotogalerije

  MALAC GENIJALAC Na 6.Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe – u Hrvatsku je ‘došlo’ 13 medalja od kojih najviše u Požegu!

  Minule nedjelje održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole Malac Genijalac. sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe, a osim Hrvatske, bila je i Mađarska, Austrija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Švicarska i Njemačka – ukupno pedesetak škola. Natjecali su se u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici. Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u 6 gradova je otišlo 13 medalja, od toga NAJVIŠE u Požegu. 
  Požeški Genijalci osvojili su čak četiri medalje u pisanom dijelu računanja na abakusu. Alana Baričević osvojila je ZLATNU medalju, Marija Obućina SREBRNU medalju, Dora Kovačević SREBRNU medalju i Mate Kovačević BRONČANU medalju.
  Na međunarodnom natjecanju je sudjelovalo 9 požeških Malaca, a uz osvajače medalja to su: Gabrijel Obućina, Leon Šutalo, Denis Egner, Dora Križić te Andrija Štancl. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!
  U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte.
  Mentalna matematika je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.
  Natjecanje je prošlo izvrsno, a Malci, ali i svi ostali su stekli vrijedno iskustvo za budućnost.
  Veliki je ovo uspjeh naših Genijalaca i učiteljice Marine Baričević i znak je to da se Genijalci kriju u Požegi te su nam time dali još veću motivaciju i energiju u radu i napretku! Također je bitno napomenuti da je požeški Malac krenuo s radom u veljači 2022. a ostvario je zavidan rezultat.
  S obzirom da je događaj bio zaista velik, a rezultati neočekivano dobri, ljubazno molimo da nas medijski popratite.

  Izvor: Marija Topić, voditeljica škole Malac Genijalac Požega

   

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači