Search
Close this search box.

MARIJA I PAVAO GRANDIĆ IZ GRABARJA PROSLAVILI ZLATNI PIR „Djeca i unučad su naš ponos, najveće ostvarenje i bogatstvo u životu”

Najuža obitelj, rodbina, prijatelji, obični znanci…okupili su se jučer u dvorištu Grandićevih u Grabarju, a povod – ‘zlatni pir’ koji su slavili Marija i Pavao! Bili su tu, naravno, i svirci ali i odjeća koju su nosili na vjenčanje prije 50 godina.
– Sad u nju više ne možemo stati a pogledajte što na odjelu piše – šaljivo je kazao Pavao. A pisalo je: Žena je raj za oči, pakao za dušu i čistilište za džep! Raj za oči jedno drugom zasigurno su bili ali, o paklu i čistilištu ne može se govoriti, ne bi toliko dugo zajedno izdržali.
– On je malo žešći, a ja sam strpljiva – odgovara sad šaljivo Marija na upit kako je bilo toliko godina provesti zajedno.


Marija i Pavao su iz istog sela. – Tu, iz komšiluka smo oboje, znali smo se odmalena dok smo čuvali krave po strnju i svinje terali – prisjetio se Pavo. – Sretali smo se i po zabavama, on je bio svirac – dodala je Marija.
Da se sviđaju jedno drugom, shvatili su vrlo rano al’ su sa ženidbom čekali dok Marija navrši 18 godina, Pavao je imao 24. U Požeškim Sesvetama ih je vjenčao tadašnji župnik Vjekoslav Marić.
– Dan je bio lijep kao i danas ali, dva dana ranije, kad su se pekle pečenke, bila je takva mećava, kiša, led…da im je vatru pogasila – prisjetio se Pavo.
Iako su se poznavali odmalena, nešto je ipak ‘presudilo’ da su se odlučili vjenčati. Što to? – Bio je zgodan i bio je svirac, i sad je zgodan i još svira – kroz smijeh je odgovorila Marija. – Svidjela mi se njena ustrajnost i strpljivost samnom. I kasnije, kad smo se oženili…svaki put je htjela otključati mi vrata kad bi se pred zoru vratio kući – šaljivo je dodao Pavo. – Ma, nikad nije htio nositi ključ sa sobom, uvik sam se morala dizati i otključavati mu – objasnila je Marija.


Tijekom 50 godina Marija i Pavo ‘stekli’ su troje djece – Đurđicu, Zlatka i Marijanu – koji su im podarili šestero unučića.
– Djeca i unučad su naš ponos, najveće ostvarenje i bogatstvo u životu – jasan je Pavo, a Marija se kimanjem glave složila.
Nakon 50 zajedničkih godina i Marija i Pavao kažu: puno se radilo na poljoprivredi, bilo je svakako, ali, ništa ne bi mijenjali. Savjet mladim bračnim parovima? – Kad držim zdravicu na nekim slavljima, uvijek kažem: volite se, ljubite se…pa i svađajte se, ali ostanite zajedno – zaključio je Pavao.


Uz svirce, hrvatsku zastavu i zastavu „Šljivove grane”, u kojoj Pavao još uvijek svira, krenuli su jučer slavljenici do obližnje mjesne crkve pješice kako bi pred uzvanicima i sesvetačkim župnikom Josipom Klarićem obnovili bračne zavjete. A želja za godine ispred njih? – Ja bi želio još poženiti i poudavati ovu djecu ali, smijem li to tražiti od Boga? Jer, ova ima samo pet godina – šaljivo u svom stilu zaključio je Pavo.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano