Search
Close this search box.

MARTINA OLŠAK Vlasnica novootvorenog frizerskog salona u Pleternici – „Treba slijediti svoje snove jer, tko ne riskira taj ne profitira”

Za ostvarenje snova nikad nije kasno. Potvrdila je to Martina Olšak koja je prije nepunih mjesec dana u pleterničkoj Švearovoj ulici otvorila svoj frizerski salon.


– Kao mala, uvijek sam imala želju uljepšavati i sebe i druge – započela je svoju životnu priču Martina.
Nakon završetka škole za frizerke, Martina je zanat ‘pekla’ kod drugih i punih deset godina je radila u jednom pleterničkom frizerskom salonu. U međuvremenu se udala i postala majka troje djece: starija kći je sad završila šesti razred, mlađa treći a sinu su tri godine. Nakon što joj je završio trogodišnji porodiljni dopust, odlučila se na važnu promjenu u životu.


– Željela sam oduvijek jednom biti ‘svoj majstor’. Prije pet godina sam položila majstorski ispit, stekla uvjete da mogu otvoriti svoj salon no, još uvijek sam se pomalo dvoumila. Jedno jutro sam se probudila i kažem si: idem pokušati. Dobila sam podršku supruga Tomislava i djece, uzela sam novac od države za samozapošljavanje i evo me, tu sam – ispričala je dalje Martina.


Iako je salon tek otvorila, Martina kaže da je više nego zadovoljna kako je ‘krenuo’.
– Kad sam se došla interesirati na Zavod za zapošljavanje oko toga da li mogu dobiti potporu za otvaranje salona, kazali su mi da mogu ali da moram raditi dvije godine ako dobijem potporu. Odgovorila sam im da se nadam kako ću raditi još 22 godine jer mi toliko treba do mirovine – rekla je kroz smijeh Martina i dodala:


– Potpore države su stvarno dobar ‘poguranac’ za početnike. Iako je ove godine iznos smanjen na 7000 eura, to je dovoljan vjetar u leđa jer vam pomaže da ne morate sve svojim novcem kupiti kako bi pokrenuli posao. Osim toga, imaš novca na računu u slučaju da nešto ‘zaškripi’, sigurnost je to neka i lakše je kad si tek počeo raditi, dok se posao ne uhoda. Mladima zato svakako savjetujem neka pokušaju: treba slijediti svoje snove jer, tko ne riskira taj ne profitira – zaključila je Martina.


U svom salonu Martina za sada radi sama a jednog dana, nada se, kad se posao uhoda, nekoga će i zaposliti da joj pomaže. Pruža sve uobičajene usluge od šišanja, bojanja kosa, ‘izvlačenja’ pramenova, uređenja svečanih frizura….a kako to radi, uvjerite se sami u Švearovoj ulici na broju 20.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano