Search
Close this search box.

MARTINJE KOD KRSNIKOVIH U KUTJEVU Mošt ‘pretvoren’ u vino u prisustvu 150 planinara!

Vrijeme je ‘krštenja’ mošta i njegovog ‘pretvaranja’ u vino pa je danas to obavljeno i u vinariji Vinka Krsnika u Kutjevu. Iako gazda Vinko kaže kako je on ‘mali’ vinar među brojnim kutjevačkim vinarima, društvo u njegovom dvorištu bilo je itekako brojno – oko 150 planinara iz raznih krajeva Hrvatske i okolnih država, koje je Vinko i sam planinar, upoznao minulih godina.
– To su moji prijatelji koje sam evo, ja sam o svom trošku ugostio. Neki su još jučer došli, neki danas a ostat će tu i sutra. Ja sedmu godinu slavim Martinje kod svoje kuće. Obzirom da sam svake godine domaćin planinarima, ne stignem otići do trga i nikad nisam vidio kako Martinje izgleda na trgu u Kutjevu i onda sam odlučio kod sebe organizirati ceremoniju krštenja – pojasnio je Vinko.
A mošt je ‘krsti’, tko drugi nego poznati kutjevački vinski ‘biskup’ Ivan Fistrić kojemu su u tome pomagali gosti – zvonari iz Banja Luke Ivica Pojko i Mario Komljenović. I kum je bio iz istog grada, Nikola Čegar, dok je kuma Snežana Milotijević do Kutjeva ‘potegla’ čak iz Valjeva.
Nakon što je ceremonija ‘krštenja’ mošta obavljena, veselo društvo je prionulo stolu a onda i pjesmi pa – dok traje, nek traje. Jednom u godini mošte se pretvara u vino a to treba dostojno proslaviti, zar ne?

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano