Search
Close this search box.

MATICA UMIROVLJENIKA GRADA PLETERNICE U Frkljevcima održali izvještajnu godišnju skupštinu

Tijekom prošle 2021. godine Matica umirovljenika Grada Pleternice sudjelovala je na županijskom natjecanju u Jakšiću, gdje su u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji osvojili prvo mjesto u pikadu, a šahovska ekipa plasirala se na drugo mjesto, te je Matica u ukupnom poretku bila treća. Pleternički umirovljenici su među brojnim prošlogodišnjim aktivnostima sudjelovali polovicom rujna na Fišijadi u Pleternici, a u listopadu na Glazbenim susretima u požeškom restoranu „Glorija“, kojima je domaćin bila Matica umirovljenika Općine Čaglin.  U prosincu su imali zapažen glazbeni nastup tijekom proslave adventa na pleterničkom Trgu bećarca u Bećarskom šoru. Također su polovicom prosinca u predbožićno vrijeme organizirali zanimljiv jednodnevni izlet u Čazmu te u Grabovnicu na imanje obitelji Salaj. U prostoru svoga umirovljeničkog doma u svečanom ozračju proslavili su doček Nove godine-istaknuto je to na izvještajnoj godišnjoj skupštini održanoj u vatrogasnom domu u Frkljevcima. Podnoseći prošlogodišnji financijski izvještaj, predsjednik Matice Stjepan Erjavac istaknuo je kako saldo na dan 31. prosinca 2021. iznosi 5089, 35 kuna, a ta sredstva prenesena su u ovu godinu.

Planirane brojne aktivnosti u 2022. i 2023. godini

Govoreći o Planu rada za drugo polugodište 2022. i 2023. godinu, predsjednik je istaknuo aktivnosti koje se odnose na povećanje brojnosti članstva, druženje članova na izletima, odlascima u toplice, ljetovanja i na pojedine predstave. Pleternički umirovljenici sudjelovat će na tradicionalnim glazbenim i sportskim susretima na županijskoj razini, na manifestacijama u organizaciji Grada, gradskih udruga ili u realizaciji njihovih projekata. Planiraju organizirati posjete domovima za starije i nemoćne, posjećivati svoje nepokretne članove, a obilježit će Dan starijih osoba. Među ostalim, organizirat će predavanja za članove sa zanimljivim temama koje se odnose na pravne savjete, zdravlje, socijalna prava i drugo. Na skupštini je podnesen i izvještaj Nadzornog odbora za prošlu godinu, a svi izvještaji i Plan rada jednoglasno su usvojeni.

Parnerstvo i financijska potpora Grada Pleternice

U pozdravnoj riječi zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić zahvalio je umirovljenicima što su u svojim brojnim aktivnostima redovni dionik gradskog društvenog života.- Drago mi je da imate u planu povećati broj članova i svojih aktivnosti, a Grad vam je uvijek bio partner, tijekom obnove vašega prostora i redovno financiranje vašega rada. Nastojat ćemo to činiti i dalje, a informiran sam da želite sudjelovati u svim gradskim projektima. Nama je važno imati dionike u tom segmentu, gdje nas podupirete i pomažete svojim idejama i prijedlozima kako poboljšati našu Pleternicu. Cilj nam je isti, a stajalište Grada uvijek je bilo takvo da svatko može dati svoje mišljenje. Uvijek ćemo vas u svom radu nastojati uključivati u svoje aktivnosti  i manifestacije, a pozivam vas da sudjelujete na Fišijadi u Pleternici-zaključio je zamjenik gradonačelnice.

Predsjednik Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije i Matice umirovljenika Grada Kutjeva Nediljko Nenadić pohvalio je pleterničku Maticu za trud, rad i sudjelovanje na svim županijskim manifestacijama.-Nakon popuštanja pandemije koronavirusa počeli smo se družiti te organizirati ono što smo inače organizirali. Lani smo imali Sportske igre, pjevačke susrete, a ove godine Pikijadu u Kutjevu. Moram pohvaliti vaše natjecatelje koji su osvojili prvo mjesto i hvala im na odazivu. Ovogodišnje Sportske susrete održat ćemo u rujnu, a mislim da će domaćin opet biti Matica umirovljenika Općine Jakšić. Moramo održati i pjevačke Susrete zborova koji će ove godine biti na razini Republike Hrvatske, a trebalo bi ih  održati dva ili tri dana ranije. Očekuje nas i Katarinska zabava koju lani nismo imali-kazao je N. Nenadić.

U povodu 30 godina djelovanja prezentacija knjižice Stjepana Erjavca

Predsjednik Matice pleterničkih umirovljenika Stjepan Erjavac prezentirao je i podijelio svim sudionicima skupštine knjižicu „Matica umirovljenika Grada Pleternice-od 1991. do 2021. godine“, kojoj je autor i urednik. Knjižica obuhvaća trideset godina Matice terminološkim redom,  s opisom pojedinih događanja  i priloženim dostupnim fotografijama, s popisom svih predsjednika i dopredsjednika. Knjižica sadrži i stihove bećaraca koje je osmislio i prikupio S. Erjavac, te dvije pjesme kojima je autorica Doroteja Valenta. Autor je odao priznanje pokojnim i živućim članovima koji su bili u kontinuitetu svih ovih godina te onima koji su postali članovi prije 2000. godine, a to su i danas. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Mješovitog pjevačkog zbora pleterničkih umirovljenika pod vodstvom Doroteje Valenta, njihov glazbeni sastav i Muška pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva “Orljava“. Za sve sudionike skupštine organizirana je zajednička večera, a druženje umirovljenika nastavljeno je u veselom ozračju uz pjesmu i ples.

Tekst i foto: I. Tomić

 

Vezano
Vezano