20230707_103130

Danas je Požeško-slavonsku županiju posjetio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te je zajedno sa županicom Antonijom Jozić, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Požeško-slavonske županije održao radni sastanak nakon kojega je u pratnji gradonačelnika Grada Požege dr. sc. Željka Glavića i županice Antonije Jozić obišao Požešku kuću, projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ i koji je dio projekta „Požeške bolte“ koji uključuje sveobuhvatnu rekonstrukciju i obnovu Gradskog muzeja Požega.


Nakon obilaska Požeške kuće gradonačelnik Požege, dr. sc. Željko Glavić je istaknuo važnost današnjeg posjeta ministra Erlića Požegi, te važnost samoga Ministarstva preko kojega je Požega uz ostala županijska sjedišta uključena u ITU mehanizam, strateški okvir za razvoj urbanih područja. U tom je kontekstu najavio i veliki projekt „Revitalizacija gradske povijesne jezgre“ koji obuhvaća rekonstrukciju glavnog gradskog trga i izgradnju podzemne garaže što bi riješilo pitanje parkiranja u središtu grada i očuvanje gradske jezgre koja je jedna od rijetkih u Europi ostala u svom izvornom obliku. Projekt bi bio gotov do kraja 2027. godine i procijenjen je na 10 do 11 milijuna eura.
Županica Antonija Jozić je istaknula kako se na današnjem radnom sastanku s ministrom Erlićem razgovaralo o ključnim razvojnim projektima s područja cijele županije. Od projekata koji su danas na potpisu, projekata malih komunalnih ulaganja važnih za kvalitetu života u jedinicama lokalne samouprave, do velikih tema kao što je uključenost u Financijski okvir 2021.-2027. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. preko kojih Hrvatska u narednom razdoblju ima na raspolaganju 25 milijardi eura.


Ministar Šime Erlić zahvalio se na gostoprimstvu i čestitao na dobroj iskorištenosti sredstava europskih fondova u našoj županiji i istaknuo dobru komunikaciju s Ministarstvom.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u ovom trenutku provodi devet različitih programa kojima se podupire regionalni razvoj i u koje se svojim projektima mogu prijavljivati jedinice lokalne samouprave. Danas se dodjeljuje 156 ugovora vrijednih 5,3 milijuna eura za projekte koji će unaprijediti standard općina i gradova. Uključivanje Požege u ITU mehanizam znači da je već donesena odluka o 18 milijuna eura s kojima će Požega moći ostvariti niz vrijednih projekata i time znatno podići kvalitetu života u gradu.
U povodu desete obljetnice članstva Hrvatske u EU naglasio je kako je u proteklom razdoblju Hrvatska iz EU fondova dobila 10,7 milijardi eura više nego što je kao članica u tom razdoblju uložila.
Opravdano je očekivati i dalje kvalitetnu makroekonomsku stabilnost Hrvatske i daljnju stopu rasta u okvirima EU.

Tekst i fotografije: Pavle Bucić

Leave a comment