Search
Close this search box.

NA 56.SMOTRI „MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE” Marija Alaber iz Zagrađa – prva pratilja najljepše djevojke!

Proteklog vikenda je, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Šokadija“, u Domu kulture u Starim Mikanovcima održana 56. po redu manifestacija Mladost i ljepota Slavonije – revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama.
Među djevojkama prvo mjesto pripalo je Mariji Rubilović iz Sibinja u nošnji Gornjih Andrijevaca, druga najljepša je Marija Alaber iz Zagrađa, a treća Milla Noris, Habjanovci. Od momaka istaknuli su se Ivan Kujundžija (Stari Mikanovci), Martin Babić (Babina Greda) i Ivan Stanić (Ivankovo). Među snašama najljepšima su proglašene Ivana Mihaljković (Andrijaševci), Mirna Galović ( Županja) i Ivana Matijašević ( Novi Grad).
Mladost i ljepota Slavonije jedna je od četiri najznačajnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije.

Marija Alaber je 16-godišnja učenica 2.razreda Katoličke gimnazije u Požegi, trenutno na školskim praznicima. – Potječem iz obitelji koja njeguje tradiciju i običaje, mama i baka izrađuju narodne nošnje, pa sam i ja od njih nasljedila tu ljubav. Pratim ovakva natjecanja, znala sam da ima smotra u Starim Mikanovcima i rekla sam svojima da bih se prijavila. Kazali su da nema problema i da će me odvesti kamo treba. Na natjecanju sam nosila narodnu nošnju obitelji Brzić kojima se, evo, zahvaljujem što su mi posudili nošnju – rekla je Marija.
Kao prva pratilja najljepše djevojke, Marija je osvojila zahvalnicu, cvijeće, otarak i sliku zlatoveza s grbom KUD-a „Šokadija”. Inače, treba reći kako ovo Mariji nije prvo natjecanje: na požeškom festivalu 2021.godine bila je druga pratilja a nagrađena je i u Oprisavcima na reviji za najbolje rekonstruiranu narodnu nošnju. Planova, naravno, ima još.
– Išla bih ove godine na natjecanje koje će biti na Đakovačkim vezovima, datum mi zbog jedne obveze ne odgovara pa ću još vidjeti. Planiram i u Oprisavce na Najljepšu šarenicu a za dvije-tri godine išla bih i na Šokački cvit – kazala nam je na kraju Marija.
Sretno ti, kamo god pošla i pronosi ljepotu narodnih nošnji našeg kraja.

Izvor: press032
Foto: M.Alaber/ KUD „Šokadija” Stari Mikanovci

 

 

Vezano
Vezano