Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN 1210. GODINE Prvi puta u povijesti se spominje “Cimitatus Pozega” – Požeška županija!

Na današnji dan 1210. godine prvi puta u povijesti se spominje “Cimitatus Pozega”, odnosno Požeška županija. Požeški župan se 1221. godine spominje među kraljevskim velikašima, a tvrđava koja je sagrađena vjerojatno još u 11. stoljeću bila je županijsko središte, a zatim i velikog vlastelinstva.
Tvrđava i vlastelinstvo su oko 1235. godine ponovno u rukama kralja, odnosno hercega Andrije, a od sredine 13. do početka 15. stoljeća požeško vlastelinstvo je kraljevski posjed ugarskih kraljica. Požeška županija bila je u srednjem vijeku organizacija plemstva i upravno-politička jedinica feudalne države. Obuhvaćala je područje Požeške kotline i Posavine od rijeke Lješnice na zapadu ( danas Sloboštine kod Okučana), do područja Slavonskog Broda na istoku.
U vlastelinskim trgovištima upravitelj je bio sudac kojeg su izabrali građani, a u njemu su živjeli obrtnici i manji broj trgovaca. Požeška županija ponovno je obnovljena nakon izgona Osmanlija 1745. Ponovno je uspostavljena u slobodnoj Hrvatskoj 1993. godine.

Izvor: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali