Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN…Oslobođenje Požege od Osmanlija predvodio je fra Luka Ibrišimović – što znate o njemu?

Oslobođenje Požege od Osmanlija 12. ožujka 1688. godine predvodio je fra Luka Ibrišimović. A, što znate o njemu? Devo podsjećanja Gradskog muzeja Požega.

Luka Ibrišimović rodio se oko 1626. u Požegi. Otac mu se prezivao Skoko, ali kako ga je odgajao rođak Marin Ibrišimović, beogradski biskup, uzeo je njegovo prezime. Školovao se u Velikoj, Italiji i Ugarskoj. Po povratku sa studija bio je učitelj franjevačkih pripravnika i propovjednik u Velikoj, zatim župnik u Ratkovu Potoku (danas Ratkovica). U Budimu i Požegi je bio župnik, a u Velikoj gvardijan.

Od 1675. do kraja života bio je generalni vikar za Slavoniju, a na tu službu ga je imenovao biskup M. Borković. Za oslobodilačkoga Bečkoga rata (1683–99) uglavnom je boravio u Požegi i sudjelovao u organiziranju oslobađanja Slavonije. Napose se istaknuo 12. III. 1688. u obrani Požege od napadaja turske vojske. Ibrišimovića se drži najzaslužnijim Hrvatom u Slavoniji u XVII. st. (Buturac). Njegovo dopisivanje sa zagrebačkim biskupima 1672–97. sadržava vrijedne izvještaje o stanju katolika pod turskom vlašću i o zbivanjima prije i za Bečkoga rata te posebno razotkriva njegovo nastojanje oko crkvenoga povezivanja Zagreba i Slavonije, što je postalo jamstvom njezine političke i kulturne integracije s Banskom Hrvatskom.

Nakon oslobođenja od Osmanlija radio je na obnovi Slavonije te za to često tražio pomoć u Beču. Umro je 1698. godine u svojoj Požegi.

Vezano
Vezano