NA DANAŠNJI DAN Osnovana čitaonica u Pleternici

Na današnji dan, 12.svibnja, 1907.godine osnovana je knjižnica u Pleternici. Tim povodom, djelatnicima knjižnice stigao je poklon o čemu su napisali na svojoj facebook stranici:
– Na današnji dan osnovana je naša knjižnica. Hvala našem osnivaču Grad Pleternica i našoj gradonačelnici Mariji Šarić što nas se uvijek sjeti


Podsjetimo, 4.svibnja 1907. godine održana je izvanredna Glavna skupština Hrvatske čitaonice u osnivanju. Skupština je izabrala privremeni Odbor za izradu pravila. Za predsjednika je izabran župnik Matej Golek, za tajnika Zvonimir Vlašić, a za blagajnika Franjo Nađ. Glavna konstituirajuća Skupština Hrvatske čitaonice održana je 12. svibnja 1907. godine. Čitaonica je s vremenom počela nabavljati knjige i tako se postupno pretvara u knjižnicu. Od 1960. godine Čitaonica prestaje biti “Društvo” i postaje ustanova pod nazivom Narodna knjižnica i čitaonica Pleternica.
Knjižnica se kroz dugu i plodnu povijest selila po iznajmljenim prostorima i privatnim kućama pa sve do školske i općinske zgrade te zgrade Požeške banke, a danas Podravske banke. Od 1981. godine knjižnica postaje dio Centra za kulturu i obrazovanje u Slav. Požegi. Djelatnost i osnovni zadaci knjižnice su ostali isti. U prosincu 1990. Centar za kulturu se raspao pa je pleternička knjižnica postala ogranak Matične knjižnice u Požegi. Od 1994. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Pleternice knjižnica postaje samostalna ustanova, sa svim pravima i obvezama.
Na Dan grada, 6. 12. 2014. godine, otvorena je nova zgrada Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica ispred koje je postavljena bista Ivana Šveara, svećenika, povjesničara i pisca prve hrvatske povijesti na hrvatskom jeziku. Knjižnicu je blagoslovio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

Djelatnicima Knjižnice čestitamo obljetnicu.

Pripremila: V.Milković
Foto: Hrvatska knjižnica i čitaonica

Vezano
Vezano