Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN Prije 127 godina Požežanin Dragutin Lerman je imenovan generalnim povjerenikom za istočni Kongo

Na današnji dan prije 127 godina, 1.lipnja 1896. godine, Požežanin Dragutin Lerman imenovan je generalnim komesarom, odnosno povjerenikom za istočni Kongo.
Rođen je u Požegi 1863. godine. Njegovo ime kao istraživača Afrike upisano je ne samo u hrvatsku nego i u afričku i belgijsku povijest. Bio je sudionik Stanleyjevih ekspedicija u porječje Konga, sudjelovao u pregovorima i sklapanjima sporazuma s domorodačkim poglavicama. Kao generalni tajnik belgijske vlade za istočni Kongo (današnji DR Kongo) uspostavio je belgijsku kolonijalnu upravu. Lerman je u tri navrata boravio u Kongu, a za zadnjeg trećeg boravka bio je i zapovjednik istočnoga Konga i “svojim dugogodišnjim iskustvom i čovječnošću postizavao je disciplinu i časnika i poglavica i crnaca. Postizavao je to čas blagošću, čas oštrinom, ali nikad okrutnošću.” On tada gospodarski unaprjeđuje postaju u Popokabaki, gradi radničke stanove te podiže nasade kave, vrtove i drugo. Otkrio je slapove na rijeci Kwilu 1893. godine i nazvao ih Zrinski Chutes – Slapovi Zrinski.


O Lermanu je napisano nekoliko knjiga, a objavljena su i njegova pisma iz Afrike. Umro je u Kreševu, 1918. godine, gdje se još može vidjeti njegov spomenik.

Izvor: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano