Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN Prije 127 godina u Požegi se rodio Ante Šercer, jedan od osnivača otorinolaringologije u Hrvatskoj i prvi liječnik u Hrvatskoj koji se koristio operacijskim mikroskopom

Na današnji dan 1896. godine u Požegi se rodio Ante Šercer, liječnik, jedan od osnivača otorinolaringologije u Hrvatskoj, jedan od pionira plastične kirurgije i prvi liječnik u Hrvatskoj koji se koristio operacijskim mikroskopom. Medicinu je studirao u Grazu i Pragu, a od 1920.–1945. godine radio je na zagrebačkoj Klinici za uho, grlo i nos (od 1929. godine bio je njezin predstojnik). U bolnici “Sestre milosrdnice” u Zagrebu (sadašnji naziv Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice) od 1946. godine bio je predstojnik Odjela za bolesti uha, grla i nosa, koji je 1964. godine pretvorio u sveučilišnu kliniku i vodio do 1966. godine. Osnovao je znanstveni “Institut za proučavanje i zaštitu uha i dišnih organa” te “Institut za talasoterapiju” u Crikvenici.
Bio je redoviti profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, njegov dekan (1936–1937.g. i 1943–1945.g.). Zaslužan je i za osnutak Medicinskoga fakulteta u Sarajevu 1944. godine.


Prvi je od hrvatskih kliničara stekao međunarodno priznanje otkrićem nazotorakalnih refleksa, tumačenjem nastanka deformacija nosne pregrade i otoskleroze, plastičnim i rekonstruktivnim zahvatima nosa i uške. Bio je glavni urednik Medicinske enciklopedije te Otorinolaringologije.
Njegov lik nalazi se i na jednoj hrvatskoj poštanskoj marki u seriji «Obljetnice hrvatske znanosti».

Izvor: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano