Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN Prije 32 godine Požega je prvi put granatirana!

Požega je, za razliku od mnogih hrvatskih gradova, bila pošteđena većih razaranja u Domovinskom ratu no, tri datuma ipak ne treba zaboraviti: 13., 14. i 15.studenog 1991.godine grad je granatiran u četiri navrata.
Požega je izravno napadnuta prvi put 13.studenog. Tog dana čak šest puta je dan znak za zračnu opasnost. U 10 sati i 6 minuta raketirana je vojarna a poslijepodne u 14 sati i 33 minute sedam tzv.krmača i jedna kazetna bomba bačene su na prostor oko vojarne. Znatna oštećenja pritom su pretrpjeli IMT, Primat i Spinot te Centar za usmjereno obrazovanje. Manjih oštećenja bilo je i na privatnim kućama i automobilima no, nitko od ljudi nije stradao.
Napadi na Požegu ponovili su se i 14. i 15.studenog. Bombe su uglavnom padale u krug vojarne i oko nje ali znatnijih oštećenja ili stradanja ljudi, srećom, nije bilo.
Inače, prilikom drugog granatiranja Požege, poslijepodne 13.studenog, u tijeku je bila sahrana hrvatskog branitelja Damira Rukelja. Dolazak aviona izazvao je paniku među ljudima koji su došli odati mu posljednju počast a prisutni gardisti pokušali su pucanjem iz oružja koje su imali, srušiti avione. Tom prigodom snimljen je tonski zapis koji možete čuti na facebook stranici našeg portala.

Tekst: V.Milković
Foto: Požeški list

Vezano
Vezano