Najčitanije

 • Fotogalerije

  NA DANAŠNJI DAN PRIJE OSAM GODINA Preminuo je preč.Marko Pišonić, dugogodišnji župnik župe Bučje – evo sjećanja jednog župljanina!

  Obljetnica je smrti preč.Marka Pišonića, dugogodišnjeg župnika u Bučju. Jedan od župljana, Krešimir Petar Putrić, tim je povodom napisao slijedeće:

  [𝐈𝐍 𝐌𝐄𝐌𝐎𝐑𝐈𝐀𝐌]
  Na današnji je dan i nekako u ove sate, prije osam godina, u pakračkoj bolnici, svoju plemenitu dušu Kristu Gospodinu predao i pred lice milosrdnoga Oca došao preč. Marko Pišonić (1948. – 2014.), kanonik požeškoga Stolnog kaptola svetoga Petra, u 66. godini života i 42. godini svećeništva.
  Vjernici ga pamte kao vjernoga svećenika, požrtvovnoga za Božje i ljudsko. Odsijevala je na njemu, kažu, radost što je Kristov svećenik ‘od ljudi uzet za ljude postavljen’, a teškoće i nerazumijevanja rado je polagao, ponajprije, na Otkupiteljev križ pa i u one koje mu je Providnost darovala na istomu svećeničkom putu.
  Ugodno ga pamtim kao svojega župnika u Župi Preobraženja Gospodnjega Bučje (2010. – 2013.) koji je revno, poučljivo i s pobožnim nutarnjim raspoloženjem slavio svete sakramente u kojima je vjernicima dijelio bogatstva božanskoga života. Promatrao sam ga kao liturgičara koji je imao naročit smisao za liturgijsko pjevanje i sensus za plemenitu jednostavnost u revnovanju za Božji dom, pripremi za slavlja i samo slavlje euharistije kao vrela Kristova spasenjskoga djela u Crkvi. Ostavio mi je primjer i darovitoga homilete čije su homilije uvijek bile pripremljene i posadašnjene, nadahnute Božjom riječju, svećeničkim iskustvom i duhovnošću.
  Ljudska se, pak, dimenzija očitovala u spontanosti susreta, razumijevanju ljudskih (ne)prilika, zdravomu humoru, vedrini duha…
  Sve sam to kao ministrant motrio, slušao, učio, upijao i postavljao Prečasnomu mnoga pitanja, a njegovi me odgovori opredjeljivali i nadahnjivali…
  Mnogo sam Vam puta, za života, rekao svoje skromno hvala, a neka milosrdni Otac nagradi sve što ste primjerom ostavili mladima (i meni) s kojima ste rado dijelili ono što je istinito, dobro, plemenito i lijepo u vremenitosti života.
  𝐾𝑜𝑗𝑎 𝑗𝑒 𝑣𝑟𝑖𝑗𝑒𝑑𝑛𝑜𝑠𝑡 𝐾𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑣𝑎 𝑠𝑣𝑒𝑐́𝑒𝑛𝑖𝑘𝑎? Odgovor se nazire u tome što i nakon toliko godina od prijelaza svećenik nije zaboravljen u molitvama i sjećanjima jer se u misnoj Žrtvi jedino i samo po njegovim pomazanim rukama, Kristovim riječima koji samo iz njegovih usta izlaze i životvornom snagom Duha Svetoga, darovi kruha i vina, pretvaraju u najsvetije na našoj zemlji.
  Pokoj vječni darovao Vam Gospodin i svjetlost Njegova neka Vam svijetli u punini života!
  U molitvi trajno zahvalan,
  Krešimir Putrić

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači