Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN Rođen je povjesničar Dragutin Pavličević-prvi počasni građanin Grada Pleternice

Na današnji je dan 15. siječnja 1932. godine u Luci Krmpotskoj, kod Novog Vinodolskog, rođen hrvatski povjesničar Dragutin Pavličević. Osnovnu školu završava 1943. u Pleternici, a prva četiri razreda gimnazije 1947. u Požegi.  Maturira u Saveznoj srednjoj tehničkoj školi u Zagrebu (1950.) i požeškoj gimnaziji (1952.). U Zagrebu je na Višoj pedagoškoj školi 1956. diplomirao povijest i hrvatski jezik. Od 1955. do 1964. godine radi kao nastavnik u Osnovnoj školi u Pleternici. Nakon  završenog izvanrednog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1964.), postaje predavač povijesti na Pedagoškoj akademiji u Petrinji. Utemeljitelj je Povijesnog društva za Sisak, Petrinju i Banovinu (1965.), a od  1968. do 1970. ravnatelj je gimnazije u Petrinji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pohađao je od 1966. do 1970.  studij III. stupnja novije hrvatske povijesti te postao prvi magistar povijesti u Hrvatskoj. Zbog političkih razloga Pavličević je smijenjen s funkcije urednika u Školskoj knjizi u Zagrebu i postavljen na mjesto korektora. Ubrzo je vraćen na ovo mjesto na kojemu ostaje do jeseni 1976. godine.

Osnivač Instituta za hrvatsku povijest „Ivo Pilar“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iste godine doktorira povijest s radom “Narodni pokret 1883. u Hrvatskoj”.  U Institutu za hrvatsku povijest „Ivo Pilar“, čiji je utemeljitelj 1971. godine, radi kao znanstveni suradnik, a znanstveni je savjetnik Zavoda za hrvatsku povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Poslije demokratskih promjena u Hrvatskoj (1990.) imenovan je za člana Državnog fonda za školstvo. Dužnost predsjednika Programskog savjeta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske obavlja od 1991. do 1992.. Potrebno je istaknuti kako je 1993.  jedan od pokretača Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. do 2003. godine znanstveni je savjetnik  Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« te voditelj  projekata “Hrvati u okolnim (domovinskim) zemljama” i “Hrvati kao dio multikulturalnog identiteta okolnih zemalja”.

Prvu knjigu posvetio Pleternici

Prof. dr. sc. Dragutin Pavličević autor je brojnih udžbenika, priručnika i didaktičkih materijala za nastavu povijesti. Njegov  znanstveni rad obuhvaća hrvatsku povijest 19. i 20. stoljeća, osobito agrarnu problematiku, istočno pitanje, hrvatsku dijasporu i pitanje granica. Urednik je zbornika Vojna krajina (1984.) i Krbavska bitka i njezine posljedice (1997.). Od njegovih brojnih djela izdvajamo značajnija: Narodni pokret 1883. u Hrvatskoj (1980.), Hrvatske kućne zadruge (I, 1989.), Moravski Hrvati: povijest, život, kultura (1994), Povijest Hrvatske(1994.), Kratka politička i kulturna povijest Bosne i Hercegovine (2000.), Iz ambara sjećanja i divana (2007.), Hrvati i istočno pitanje (2007.),  monografija Grad Pleternica: 1270.–2010. (koautor, 2009.), Hrvatske kućne obiteljske zadruge (I–II, 2010.). Proučavao je i zavičajnu povijest požeškoga kraja, a njegova prva knjiga bila je „Na vratima Požeške doline“, koju je napisao 1961. godine, posvetivši je Pleternici, u kojoj je proveo petnaestak godina svoje mladosti. Knjiga je bila vezana uz početak rada Matice hrvatske u Požegi, čiji je bio jedan od utemeljitelja.

Državna nagrada za knjigu „Povijest Hrvatske“

Za svoju  knjigu Hrvatske kućne zadruge 1.(1989.) dobio je 1991. godine Državnu nagradu “Bartol Kašić”. Dobitnik je i Državne nagrade “Ivan Filipović” 1995. za cjelokupni rad i knjigu Moravski Hrvati(1994.), te iste godine Državne nagrade za znanost za knjigu „Povijest Hrvatske“ (2000., II. izdanje). Ova knjiga prevedena je na poljski 2004., ruski i ukrajinski , a 2007. izlazi IV. hrvatsko izdanje. Knjiga „Kratka politička i kulturna povijest Bosne i Hercegovine“ objavljena mu je 2000. godine, a napisao je i istovrsni pregled Kratke povijesti Hrvatske. Treba napomenuti da je prof. Pavličević tijekom dugogodišnjeg iznimno plodnog rada objavio više od 600 publikacija, među kojima su, osim znanstveno-stručnih radova, i oni književni, a autor je i priča, memoara, pjesama i novinarskih tekstova. Za njega mnogi tvrde da je najplodniji hrvatski živući povjesničar, koji je ostavio značajan trag pišući o hrvatskoj povijesti. Tijekom svoga života i rada Pavličević se uvijek vraćao Pleternici, pišući emotivno, uporno i marljivo o njenoj povijesti i ljudima, pokazujući sklonost i književom izričaju (memoari „Iz ambara sjećanja i divana“, koautor  monografije „Grad Pleternica“, zbirka pjesama „Jablani kraj Orljave“, priče „Iz didove torbe“ i dr.). Pavličevićeva knjiga „Povijest jednog povjesničara“, posvećena jednim dijelom Pleternici, predstavljena je 26. listopada 2018. u pleterničkoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Za iznimne zasluge proglašen je 1997. godine prvim počasnim građaninom Grada Pleternice, a svojim je radom to zaslužio i opravdao. Iako nije rođen u Slavoniji i Zlatnoj dolini, uvijek ju je smatrao svojim zavičajem, a to je potvrdio svojim djelima i članstvom u Družbi „Braće hrvatskog zmaja“, u kojoj je upisan kao„Zmaj pleternički”. Na današnji dan prof. dr. sc. Dragutin Pavličević navršio je 90 godina, a ovom prigodom čestitamo mu njegov rođendan i želimo dobro zdravlje.

Pripremio: I. T.

Foto: Arhiva

Vezano
Vezano