Search
Close this search box.

NA GRADSKIM BAZENIMA U POŽEGI Obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

Postavljanjem plakata, podjelom promidžbenih letaka iz preventivnog sadržaja „Zaštite svoju imovinu na bazenima“, te zajedničkom tiskovnom konferencijom predstavnika PU požeško-slavonske, Požeškog sportskog saveza, Škole plivanja Grada Požege i spasioca na bazenima (članova Ronilačkog kluba), održanom na bazenima u Požegi, Policijska uprava je s partnerima nastavila aktivnosti iz preventivnog sadržaja „Zaštite svoju imovinu na bazenima“, te obilježila Svjetski dan prevencije utapanja.

PU kontinuirano kroz duži niz godina organizira i provodi operativno-preventivne aktivnosti u suradnji s brojnim partnerima  u cilju osiguranja povoljnog stanja sigurnosti na bazenima u vrijeme kupališne sezone. Analizom pokazatelja o kretanju stanja sigurnosti, kako je istaknuo policijski službenik za prevenciju Goran Matijević, vidljivo je da su aktivnosti bile uspješne, odnosno da se bilježi dobro stanje sigurnosti, te ne povećava broj krađa ili stradavanja na bazenima u vrijeme kupališne sezone. On je također istaknuo da se kroz aktivnosti nastojalo utjecati na brojne rizike od prevencije krađa, prevencije seksualnog iskorištavanja djece, ostavljanje djece u vozilima, ali i ozljeđivanja i utapanja.

Predstavnicima medija obratili su se i tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović, koji je govorio o aktivnostima saveza na planu rada na bazenima, te važnosti škole plivanja u pogledu prevencije, zatim Alen Ivanović, jedan od voditelja škole plivanja, koji je predstavio aktivnosti škole plivanja, te također ukazao na važnost edukacije neplivača kao bitan čimbenik prevencije od utapanja,  dok je spasilac Zdenko Oroz  iz Ronilačkog kluba predstavio rad i aktivnosti spasioca na bazenima, te ukazao na mjere kojih se kupači trebaju pridržavati kako bi bili sigurni na bazenima.

Uz navedene aktivnosti, ponovno je iskorištena prilika, te ukazano da su još uvijek u tijeku natječaji iz kampanje „Postani policajac/policajka“, odnosno da natječaj za upis u treći razred srednje škole traje do 1. kolovoza, a za obrazovanje odraslih za zanimanje policajaca do 15. kolovoza, te su predstavnicima medija i građanima podijeljene promidžbene knjižice „Postani policajac/policajka!

Zaključno, svi sudionici pohvalili su ovu inicijativu i zahvalili predstavnicima PU na organiziranju ovih aktivnosti  povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja, dok je službenik Matijević zahvalio svim partnerima kao i predstavnicima medija na njihovom sudjelovanju. Uz poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije utapanja: Učini jednu stvar!

Na kraju evo i podataka iznesenih na konferenciji za novinare: u posljednjih 10 godina u Republici Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno umre 85 osoba godišnje a na području Policijske uprave požeško-slavonske u razdoblju od 2014. do 2022. godine zabilježeno je 10 utapanja.

Kažimo također kako je u Školi plivanja ove godine 520 polaznika kojima će u petak 28. srpnja biti podijeljene diplome.


Izvor: PU požeško-slavonska/ V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega