Search
Close this search box.

NA KONGRESU LOKALNIH I REGIONALNIH VLASTI VIJEĆA EUROPE U STRASBOURGU U debati sudjelovala i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević

U Strasbourgu je od 25. do 27. listopada održano plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu su sudjelovali predstavnici hrvatske delegacije: Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.


Uz aktualne teme vezane za lokalnu i regionalnu samoupravu, tematsku okosnicu zasjedanja čini rat u Ukrajini. Održana je rasprava o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, uz online sudjelovanje gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klitschka i ukrajinskog ministra za zajednicu i teritorijalni razvoj Oleksija Chernyshova. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u ožujku 2022. godine donio deklaraciju kojom se žali zbog gubitka života i razaranja izazvanih ruskom agresijom i poziva Ruska Federacija da odmah i bezuvjetno prekine svoj rat u Ukrajini.


U debatu o statusu žena i djeca izbjeglica uključila se gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, podsjećajući da je rat u Ukrajini sličan ratu koji je u Hrvatskoj počeo u Pakracu u ožujku 1991. godine.
– Danas u Hrvatskoj boravi oko 18.400 izbjeglica iz Ukrajine. Vodimo brigu o njihovom zdravlju, integraciji, ali i održavanju kontakata sa svojim sunarodnjacima. Pružamo im podršku kao što su tečajevi jezika, formalno priznavanje vještina i, što je još važnije, pomoć oko usluga čuvanja djece kako bi mogli raditi izvan kuće. Osiguravamo da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću i školi. Dajmo sve od sebe da se pobrinemo za izbjeglice, posebno za žene i djecu jer svi imamo zajednički cilj – spasiti živote i izgraditi sigurniju i bolju budućnost za toliki broj ljudi protjeranih iz svojih domova – istakla je gradonačelnica Blažević.


Izvor: Hrvatska zajednica županija

Vezano
Vezano