Search
Close this search box.

NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU Svečano otvoren međunarodni kongres 14. Štamparovi dani

Danas je u prostoru Veleučilištu u Požegi svečano otvoren međunarodni kongres 14. Štamparovi dani, kojemu je glavni organizator Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, a domaćin Požeško-slavonska županija. Otvarajući kongres, prigodnim pozdravnim riječima obratio se predsjednik organizacijskog odbora Ino Kermc koji je napomenuo da ova manifestacija raste iz godine u godinu, a ponovno se vraća s temom „Zdravi stilovi života“, koja sada postaje važnija nego ikada.

-Ove godine imamo suradnike i predavače, osim iz Hrvatske, iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, te iz  Austrije, Danske i daleke Kine. Teme su široke kao i uvijek, a poanta ovakvog kongresa je da stručnjaci s različitih polja prezentiraju javnozdravstvene probleme iz svog aspekta, te da shvatimo da samo interdisciplinarnom suradnjom možemo te probleme početi rješavati-naglasio je I. Kermc.

Sudionike kongresa je u ime Međunarodnog organizacijskog odbora pozdravio prof. Midhat Jašić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tuzli. On je izrazio zadovoljstvo što u zadnjih deset godina surađuje na ovom projektu koji svakako daje doprinos zdravim životnim stilovima. -Zahvaljujem ponovno doc. dr. Ivanu Vukoji koji nas je uključio i organizirao ovaj međunarodni skup. Jedan od naših doprinosa je suradnja u časopisu kojemu je urednik dr. Vukoja,  a ponosni smo na taj rad-istaknuo je prof. Jašić.

Zamjenik požeškog gradonačelnika i dekan Veleučilišta  dr. sc. Borislav Miličević zaželio je prigodnim pozdravnim riječima sudionicima kongresa dobrodošlicu te uspješan i plodonosan rad. Zamjenik županice Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo i ponos što su 14. Štamparovi dani ponovno u Štamparevom zavičaju.

-Andrija Štampar svojim je radom oplemenio i zadužio svijet, pa neka i ovi Štamparovi dani u Požegi isto tako daju zaključke koje će zdrave forme života isto tako oplemeniti. Neka vaši zaključci budu varijable koje ćemo staviti u funkciju pa će naše zdravlje i naša zdrava forma života biti obogaćeni. Tada će i ovi Štamparovi dani imati još jednu veću dimenziju-poručio je zamjenik županice čestitajući organizatorima, uz napomenu kako će Požeško-slavonska županija uvijek podržavati ovakve skupove.

Glavna tema kongresa, koji traje od 13. do 15. svibnja, je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva, a ovogodišnji Štamparovi dani održavaju se pod motom „Zdravi stilovi života“. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti, uz starenje stanovništva, posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.

Tekst i foto: I. Tomić

 

 

.

 

Vezano
Vezano