Search
Close this search box.

NA SVJETSKOM DANU MLADIH U LISABONU Sudjelovala skupina mladih Požeške biskupije

Skupina mladih Požeške biskupije predvođena biskupijskim povjerenikom za pastoral mladih sudjelovala je od 1. do 6. kolovoza na Svjetskom susretu mladih koji se ove godine održao u Lisabonu pod geslom “Marija ustane i žurno ode!” (Lk 1,39).
Na svoj hodočasnički put mladi su krenuli 28. srpnja zajedno sa skupinom mladih iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te su putujući do Lisabona posjetili Torino, Montelimar, Montserrat, Barcelonu, Zaragozu i Madrid da bi 1. kolovoza stigli do Lisabona, glavnog grada Portugala, gdje su – prvoga dana Susreta mladih – zajedno s oko petsto tisuća mladih iz cijeloga svijeta, sudjelovali na euharistijskom slavlju otvorenja u Parku Eduarda VII. Mladi Požeške biskupije bili su smješteni u Osnovnoj školi Jorgea Barrade na području Župe Marije Pomoćnice u Benfici odakle su tijekom tri prva dana susreta sudjelovali su u prijepodnevnim satima na pobožnosti, katehezi, sakramentu pomirenja i svetoj misi sa drugim hodočasnicima hrvatskog govornog područja u crkvi sv. Ivana de Brita. Mladima se u Lisabonu u četvrtak 3. kolovoza na ceremoniji otvorenja Svjetskog dana mladih na u velikom parku glavnoga grada Colina de Encontro pridružio i papa Franjo koji je s njima proveo sljedeća četiri dana. Sljedećega dana, u petak 4. kolovoza, mladi su s Papom sudjelovali na Križnom putu, a u subotu na bdijenju u parku Tejo na kojem se dogodio i vrhunac Svjetskog susreta mladih – euharistijsko slavlje koje je na blagdan Preobraženja Gospodinova, u nedjelju 6. kolovoza, u zajedništvu s oko milijun i petsto tisuća vjernika, predvodio papa Franjo.
Osim bogatog svakodnevnog programa kojega su mladi imali u Lisabonu, u srijedu 2. kolovoza hodočastili su Gospi Fatimskoj u njezino svetište u Fatimi gdje su pohodili mjesta ukazanja, rodne kuće vidjelica te sudjelovali u euharistijskom slavlju na hrvatskom jeziku. Nakon što su se u ponedjeljak, 7. kolovoza oprostili s domaćinima u Lisabonu mladi su krenuli prema Hrvatskoj. Putem su pohodili Santiago de Compostela te se dva dana zadržali u Lurdu, francuskom marijanskom svetištu sudjelujući, među ostalim, na hodočasničkoj svetoj misi i marijanskoj procesiji sa svijećama. Putem do Hrvatske posjetili su još Carcassone i La Sallete, te se u ranim jutarnjim satima u subotu 11. kolovoza vratili svojim domovima.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano