Najčitanije

 • Fotogalerije

  NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Održana 8. Vallis Aurea konferencija – u fokusu turizam i ruralni razvoj

  Danas je na Veleučilištu u Požegi održana 8. Vallis Aurea konferencija i okrugli stol povodom  novoosnovanog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.
  “Danas imamo priliku predstaviti početak 8. međunarodne znanstvene konferencije kojoj je fokus na turizam i ruralni razvoj, prvenstveno iz razloga zato što je Fakultet turizma i ruralnog razvoja pri Sveučilištu u Osijeku osnovan. Želimo poslati poruku javnosti da će ova ustanova u budućnosti educirati buduće mlade naraštaje zaposlenika u turizmu, koji su prijeko potrebni kako bi se poboljšala kvaliteta hrvatskoga turizma. Ove godine imamo 60 znanstvenih radova koji su iz desetak zemalja svijeta, koje su znanstvenici recenzirali i oni će izaći u zborniku, a fokus cjelokupne tematike je na ključne premise ruralno- održivo – digitalno. ” – izjavio je za medije prodekan za razvoj, doc.dr.sc. Berislav Andlić.

  “Danas smo se našli kako bi pokušali izmijeniti određena iskustva i definirati/identificirati određene izazove na jednom širokom području koji je izuzetno bitan za gospodarstvo Hrvatske, a to je turizam. Posebice je bitno jer Požega svečano najavljuje i otvaranje svog prvog fakulteta i ruralni razvoj u Slavoniji i Baranji.  Kontinentalni dio turizma je ostao na “zapećku”  u ukupnom gdp-u, ali nadam se da će kroz ovaj dio poluge doći do novih vrijednosti i znanja i da će se ti izazovi pokušati savladati u kraćem razdoblju te da će kontinentalni dio Hrvatske biti jedna velika sastavnica hrvatskog turizma. Veliki izazov će biti ljudski potencijali, brojnost radne snage, znanja i nova zanimanja. Nova zanimanja će se 2030. godine sigurno pojaviti jer će oko 340 postojećih zanimanja nestati do tad. To znači da je nužno povezati sektor obrazovanja i sektor gospodarstva koji će povezati nova znanja, vještine i umijeća i novo dodanu vrijednost svim sudionicima koji djeluju u tom sektoru. ” – nadovezao se prof.dr.sc. Đuro Horvat, dekan Effectusa u Zagrebu.

  “Osnivanje Fakulteta znači razvoj bilo koje sredine u kojoj se fakultet osniva, ne samo u smislu edukacije već i smislu gospodarstva, ali i visoke znanosti tj. stručnjaka i ljudi koji će raditi ovdje na Fakultetu. Ovo je prva konferencija, iako je ona već osma koju organizira Veleučilište u Požegi, ali prva otkako je osnovan Fakultet turizma i ruralnog razvoja. Kod nas u Požegi, vjerujem da će ova konferencija ali i Fakultet pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju Požeško-slavonske županije, posebice ako znamo da od zapada pa do istoka županije imamo vrijedne bisere koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja turizma pa i u konačnici gospodarstva.” – izjavila je županica Antonija Jozić
  Današnjoj konferenciji prisustvovao je i dekanom Veleučilišta dr.sc. Borislav Miličević, kao i brojni gosti među kojima Robert Raponja prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, saborska zatupnica Anamarija Blažević i ravnatelje Uprave za financije i IT sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška.

  Nakon konferencije u Studentskom domu održan je poseban kulinarski događaj prezentacije slavonskih jela, studentskih vina i glazbe.

  Tekst i foto: Dora Jurić

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači