Najčitanije

 • Fotogalerije

  NAČELNIK ROBERT HOFMAN UOČI DANA OPĆINE VELIKA „Osobno smatram da je protekla godina, iako vrlo izazovna, bila dobra”

  Stanovnici veličkog kraja u petak će obilježiti Dan općine što je bio neposredan povod za razgovor s načelnikom Robertom Hofmanom.

  * Što kažu podaci popisa stanovništva – koliko je ili nije Općina Velika posljednjih godina ‘izgubila’ stanovnika?
  – Općina Velika je kao i cjelokupna RH nažalost izgubila u proteklih deset godina 1090 stanovnika. Negativni demografski trendovi koji prate ne samo Hrvatsku, već i Europu imali su naravno utjecaj i na nas kao Općinu. Naš problem nisu samo odlasci već i relativno staro stanovništvo, posebno u podpapučkim selima koja doslovno izumiru. Mi kao Općina sami nažalost ne možemo mijenjati te trendove, ali raznim poticajima nastojimo barem zadržati stanovništvo. Tako dajemo potpore za novorođenu djecu, a i od ove godine smo osigurali sredstva za pomoć mladim obiteljima koje kupuju nekretninu na našem području. Uskoro ćemo za to raspisati natječaj. Svoju priliku također vidimo i u turizmu što se najbolje može vidjeti otvorenjem Shhhuma Aquapraka koji je uz Park prirode dao novi zamah, a mi smo svjedoci kupnje nekretnina na našem području. Nadamo se da će dio njih biti i za one koji će ovdje stalno boraviti.

  * Kako ukratko ocjenjujete vrijeme od proteklog Dana Općine? Da li ste osobno zadovoljni učinjenim?
  – Prva godina je protekla kroz upoznavanje sa sustavom, kroz nekoliko mjeseci uhvatio sam konce, te smo završavali započete projekte, ali i užurbano pripremali nove. Neka drugi ocjenjuju moj rad, a osobno smatram da je protekla godina iako vrlo izazovna bila dobra, no uvijek se može bolje i tome ću težiti u nastavku svog mandata.

  * Konkretizirajte, koji su projekti završeni ili su pri završetku?
  – U protekloj godini završili smo izgradnju Turističko informativnog centra čije će otvorenje biti za Dan Općine Velika, završili smo Spomen trg hrvatskim braniteljima, uredili prostorije nogometnog kluba Sloga Trenkovo, rekonstrukcijom starog vrtića u Velikoj povećali kapacitet Dječjeg vrtića Velika, započeli sa radovima na uređenju Poduzetničke zone u Velikoj, uskoro započinju i radovi na izgradnji nogostupa i parkirališta u Velikoj te renoviranje i energetska obnova stare općine gdje se planiramo ponovo vratiti…

  * Kako ste dolazili do sredstava: fondovi EU, nacionalna sredstva preko ministarstava, proračun…?
  – U proteklih godinu dana najviše novca povukli smo od ministarstava, a najviše od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Nažalost kao što je poznato još uvijek nisu sva programska područja izprogramirana niti odobrena od EU komisije pa nije moguće povlačiti sredstva, no koristimo priliku i pripremamo dokumentaciju kako bi bili spremni kada se natječaji otvore.

  * Gospodarska zona – da li je popunjena, koliko je praznih prostora, koliko će otprilike biti radnih mjesta kad se popuni?
  – Sama zgrada Poduzetničke zone je popunjena, a do sada su prodana i tri zemljišta unutar Poduzetničke zone. Tvrtka Veličko d.o.o. je i započela izgradnju svojih prostora, a u njih bi se trebali i useliti do konca godine. Očekujemo da će uskoro i preostale dvije tvrtke koje su kupile zemljišta, Pismoreklam i DT Agro, započeti s izgradnjom svojih hala. Uskoro ćemo ponoviti i javni natječaj za dvije preostale nekretnine te se nadamo novim ulaganjima.
  Također želim napomenuti da smo pripremili dokumentaciju za cestu unutar poduzetničke zone, te za istu dobili potporu od Ministarstva prostornoga uređenja i državne imovine u iznosu od 120.000,00 kuna. Nakon provedenog natječaja započet ćemo radove na istom, te osigurati uvjete za daljnje popunjavanje Poduzetničke zone.
  Kada se uredi zgrada Poduzetničke zone, a očekujemo da će se ista urediti kroz dva mjeseca, te svih 7 unutarnjih korisnika započne s radom, ali i s vanjskim tvrtkama koje će raditi, očekujemo bar 150 zaposlenih unutar Poduzetničke zone.

  * Što je s idejama o gradnji atletskog stadiona, odnosno postavljanja zipline kao nove turističke ponude Velike?
  – Od samog atletskog stadiona u SRC Velika se odustalo. Procijenili smo da je bolje urediti postojeći nogometni stadion (pripremamo dokumentaciju za natječaj), napraviti novi teren s umjetnom travom na jednom od pomoćnih terena (napravljena dokumentacija), te urediti drugi pomoćni teren. Time bismo postali pravi sportski centar gdje bi se mogle pripremati prvoligaške ekipe, reprezentacija, a sve to naravno će dobiti na važnosti otvorenjem hotela.
  Naša ideja je da uredimo atletski stadion, s pratećim sadržajima kraj Osnovne škole u Velikoj za što pripremamo dokumentaciju u suradnji sa Požeško-slavonskom županijom.
  Zipline je malo stavljen sa strane, ali nismo odustali od njega, moramo doraditi dokumentaciju, te nakon toga ići u realizaciju. Zipline bi svakako bio velika turistička atrakcija, a uređenjem poučnih staza koje planiramo zaokružili bi ponudu.

  * Koji su planovi za idućih godinu dana?
  – Nažalost nalazimo se u vremenu u kojem je teško bilo što planirati. Cijene energenata svakodnevno lete u nebo, situacija je doslovno nepredvidiva. No, to nas neće obeshrabriti, nastojat ćemo pripremiti što više projekata kako bi spremni dočekali najavljene natječaje. U narednoj godini nadam se da ćemo obnoviti zgradu Općine Velika, imati useljene poduzetnike u Poduzetničkoj zoni, nadam se i početku radova na Aglomeraciji Kutjevo-Velika, ulagat ćemo u turizam u suradnji s TZ Zlatni Papuk, držati našu Općinu urednu i očuvanu…

  Pripremila: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači