Search
Close this search box.

NACIONALNI JE DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Građanima ponuđene informacije o sustavu zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja


Danas, 22. rujna ,obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u cilju podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Problem je to o kojemu treba glasno govoriti i nipošto nije stvar samo žrtve, već i obitelji, prijatelja, susjeda i poznanika koji su dužni pomoći i prijaviti svaki oblik naselja koji primijete. Građani koji imaju saznanja o nasilju, bez zadrške ga trebaju prijaviti policiji žurnim pozivom na broj 192.
U Požeško-slavonskoj županiji aktivno je sklonište za žrtve obiteljskog nasilja koje se nalazi na tajnoj lokaciji i pruža sigurni smještaj žrtvama obiteljskog nasilja koje su odlučile prestati biti žrtve. Kontakt i više informacija nalazi se na internetskoj stranici Sigurne kuće.
Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji danas je u pješačkoj pješačkoj zoni organizirao javnu akciju kroz koju su građanima ponuđene informacije o sustavu zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja. U akciji su sudjelovali predstavnici Obiteljskog centra, Sigurne kuće Požeško-slavonske županije, Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije te policijski službenici i predstavnici organizacija civilnog društva.
Voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije Mirjana Jugović naglasila je da žele građanima učiniti dostupne informacije o sustavu zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja te da je cilj obilježavanja ovog dana senzibiliranje društva s problematikom nasilja nad ženama i slanje poruke da se nasilje ne smije ignorirati i tolerirati.
Podsjetimo, 22.rujna 1999.g., na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 2004.g. proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na smrtno stradale žrtve.

 

Izvor: V.Milković/ PU požeško-slavonska 

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…