Search
Close this search box.

NAJAVLJEN 8.FESTIVAL KULENOVE SEKE Na ocjenjivanju kvalitete kobasica očekuje se više od 100 uzoraka iz 5 država!

Za subotu, 25. ožujka u Vatrogasnom domu DVD Velika, najavljeno je održavanje  8. Festivala kulenove seke 2023., do sada uvjerljivo najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatije suhomesnate delicije kulenove seke, a od prije 6 godina i međunarodno natjecanje jer su se natjecali proizvođači iz još 4 države. Prošle godine postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, ukupno 125 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, Češke i BiH, te uzorci iz svih pet slavonskih županija, te Bjelovarko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije. Ove godine natječu se proizvođači kulenove seke i iz Slovačke, a očekuje se preko 100 uzoraka iz 5 država.
– Ovo je zaista velika etno i gastro manifestacija, pokazalo se već nekoliko godina najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan svime do sada i ovim 8. izdanjem Festivala kulenove seke koji je pred nama (pauzirali smo samo za vrijeme korona pandemije). Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije, obišli smo i dvije Kobasijade u Vojvodini i jednu u Mađarskoj. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveće Kobasijade imaju po 40-tak kulenovih seka na ocjenjivanju. Kako je ove godine bilo zbog izuzetno toplog i promjenjivog vremena otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, bit ćemo zadovoljni da ponovimo uspjeh od prijašnjih godina. Već sada imamo najava velikog dolaska, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku, i oni najmanji, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje. Pripremili smo i ove godine bogate nagrade za najuspješnije, novčanu nagradu za šampiona, poklon paket tvrtke Alles Elektrocentar, komplet za kolinje s noževima i ostalim priborom, za vice šampiona, te vrijedne nagrade za Velike zlatne medalje te plakete i medalje za šampiona i vice šampiona kulenove seke te velike zlatne plakete, ali i zlatne, srebrne i brončane plakete za sve učesnike ovisno o broju bodova koje osvajaju – rekao je urednik tjednika Kronika Vladimir Protić dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. – Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja. Naša kulenova seka kako je od milja zovemo večer će biti u središtu događanja glavni lik ove etno i gastro manifestacije.
– Pripremili smo i bogat zabavni program, gostuje osam KUD-ova i folklornih društava, nekoliko grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a nastupit će, ne samo s kulenovom sekom koju su donijeli na natjecanje, već će uredili i svoj stol u tradicijskom stilu, za što će također biti nagrađeni. Priredili su i djevojke za natjecanje za izbor “Ljepotice festivala kulenove seke”, te prve i druge pratilje koje također nagrađujemo vrijednim nagradama. Nakon degustacije svih kulenovih seka koje su prispjele na natjecanje i svi posjetitelji u dvorani glasuju za svog pobjednika, šampiona posjetitelja kojega također nagrađujemo. U zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupit će glazbenici u živo a svirat će posjetiteljima u Vatrogasnom domu u Velikoj do jutarnjih sati – kaže ispred organizatora Udruge „Požeški čuvari baštine“ Vladimir Protić, koji je najavio odličan provod na gastro manifestaciji i pozvao sve proizvođače kulenovih seka da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete u subotu 25. ožujka od 15 sati na dalje, do samog početka velike manifestacije 8. Festivala kulenove seke 2023.

Izvor Požeška kronika

Vezano
Vezano