Search
Close this search box.

NAJAVLJEN DJEČJI FESTIVAL „CVJETIĆI GLAZBE” Čeka vas 29 pjesama za 29 godina jedinog dječjeg tamburaškog festivala u Hrvatskoj!

Idućeg vikenda u Pleternici će se održati dječji tamburaški festival „Cvjetići glazbe” o čemu je danas više bilo riječi na konferenciji za novinare u Pleternici.
Lipanj je, kazala je direktorica Turističke zajednice Ivana Ketzović Marijanović, najljepši, najživlji, najveseliji i najraspjevaniji mjesec koji je već započeo nekim sadržajima na Trgu bećarca a sad nas očekuje prva velika manifestacija. – Radi se o Cvjetićima glazbe koji će se održati u subotu i nedjelju na Trgu bećarca. Kao popratne aktivnosti Cvjetića glazbe održat će se u dopodnevnim satima, od 9 sati, dječji malonogometni turnir ‘Cvjetići’. Nakon toga, od 16 sati na Trgu bećarca započet će dječji sajam koji će se održavati i subotu i nedjelju – najavila je I. Ketović Marijanović. Kao zanimljivost, dodala je, festival se održava 29 godina a na obje večeri ove godine bit će izvedeno 29 pjesama.
Valentin Petranović novi je predsjednik Udruge Glazbeno društvo „Cvjetići glazbe” te glazbeni direktor festivala koji će i ove godine imati dvije večeri – na prvoj će se izvoditi već poznate tamburaške pjesme a druga večer je autorska.
– Ono što je možda nekakva novina u ovogodišnjem festivalu je ta da su sve pjesme napisane aražnžmanski. Dakle, svaka pjesma ima svoj notni zapis što će nam omogućiti lakše ponavljanje tih pjesama. Nakon nekoliko godina moći ćemo raditi i retrospektivu Cvjetića glazbe a također nam je cilj da se u nekim narednim godinama na prvoj večeri što više pjevaju upravo te autorske pjesme jer nam je cilj da festival „Cvjetići glazbe” bude takav da se na njemu pjevaju što više pjesme koje su se na njemu već izvodile, kao i nove pjesme. Također, ove godine će po prvi put pjevače pratiti tamburaški ansambl Glazbene škole Požega. Na taj način promoviramo i tamburaške pjesme i tamburašku glazbu a i grad Pleternicu zato što je to jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj i to je festival gdje nema ostalih instrumenata, nego je riječ isključivo o tamburaškim obradama i tamburaškoj glazbi – istakao je V.Petranović.
Na poseban način u festival je uključen i Dječji vrtić „Tratinčica”. Naime, vrtić provodi projekt „Učim i pjevam” iz kojeg će se djelomično financirati i festival.
– Kroz projekt su djeca ovdje sa stručnom osobom učila plesati i pjevati tradicionalne plesove. Učili su i izrađivati i suvenire pa su tako napravili i istkali male sjedalice koji će biti izloženi na „Cvkjetićima glazbe” – pojasnila je ravnateljica vrtića Nikolina Hačka dodajući kako se vrtić uvijek rado uključuje u aktivnosti u Pleternici.
Gradonačelnica Marija Šarić je podsjetila kako se u Pleternici sve manifestacije organiziraju zajednički.

– Mi kao Grad Pleternica svake godine umrežimo naše udruge i ustanove i tako pokušamo ponuditi, kako našim stanovnicima tako i gostima Grada Pleternice, jedan cjelokupan doživljaj. Ovaj tjedan je dakle posvećen djeci, dječjem stvaralaštvu. Vidjet ćemo se u vrtiću na završnoj priredbi, na Cvjetićima, na nogometu i pozivam naše Pleterničane da dođu i vide što naša djeca rade cijele godine i podrže ih jer će se predstaviti u najboljem svjetlu – rekla je gradonačelnica.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
0korizmeneTribine
SUTRA U POŽEGI Prva korizmena tribina

Kao i prijašnjih godina, tijekom pet korizmenih četvrtaka u gradu Požegi, sjedištu Biskupije, održavaju se korizmene tribine četvrtkom koje u…