Search
Close this search box.

NAJAVLJENA 6.”GRILL SLAVONICA” Najbolje ekipe roštilj majstora u Park kraj Orljave pozivaju se 1.svibnja!

Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Turistička zajednica Grada Požege organiziraju po šesti puta u našem kraju gastro manifestaciju „6. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2024.“ u požeškom Parku kraj Orljave u srijedu 01. svibnja na neradni Praznik rada. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Grada Požega, Općina Brestovac i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega.
– Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije, iz susjednih županija, to će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Svakako možemo reći da će „Grill Slavonica“ biti pravi praznik roštiljanja i ujedno otvorenje sezone roštilja od Praznika rada 1. svibnja koji je neradni dan, a sve više je popularno u Slavoniji – istakao je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini. Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon zimskih i hladnih dana. – Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, radnu površinu, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava četiri vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta i ražnjića, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te ugljen za roštilj.

Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje.
Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja i najbolju prezentaciju roštilja. Pobjednici s “6. Grill Slavonice” odlaze na Državno prvenstvo u roštiljanju – naglašava organizator Vladimir Protić.
Sve započinje od 10,00 sati kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, ekipe zadužuju 4 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 12,00 sati. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 14,00 sati. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić.
Od 15 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za najbolje ekipe, sponzora Limarije Sebastijan, PEVEX, Alles elektrocentra i Plamena, te poklon pakete butelja naših najpoznatiji vinara kutjevačkog i požeškog vinogorja. U nastavku dobra zabava uz tamburaše do kasnih popodnevnih sati. Za brojne posjetitelje bit će pripremljena i prava ugostiteljska ponuda, a Lovački savez Požeško-slavonske županije će pripremati već tradicionalno veliki kotao sa 400 litara slavonskog čobanca od divljači, srnetina, divlja svinja, jelen i jelen lopatar, za sve posjetitelje besplatno.

Na prostoru Parka kraj Orljave bit će postavljen i Sajam OPG-a, proizvođača autohtone hrane i pića, meda i mednih proizvoda, sireva, suvenira i ručnih radova, nakita i ukrasa, čajeva i proizvoda od lavande, sokova, pekmeza i dr.
Pozivamo ekipe vrsnih roštilj majstora da prijave svoje ekipe za natjecanje na 6. Otvoreno prventvo u roštiljanju “Grill Slavonica” i sudjeluju u ovom prazniku roštiljanja u Požegi. Potrebni podatci – Ime ekipe, broj članova ekipe, kontakt broj mobitela. Ekipe se mogu prijaviti na e-mail: pozeska.kronika@gmail.com ili na mob: 098/464-174. 
Sve informacije o natjecanju mob: 098/464-174.
Izvor: Požeška kronika

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…