Search
Close this search box.

NAJAVLJENA 9. SARMIJADA U POŽEGI Izazov za sve koji vole kuhati ‘kraljicu slavonskog stola’ – prijavite se!

Svi koji vole kuhati ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola dolaze na svoje, jer Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju još jednu gastro manifestaciju ove godine 9. Sarmijadu – natjecanje za pripremanje najbolje sarme. Sarmijada se održava u subotu 25.studenog od 13 sati u Hotelu Grgin dol.
Pozivaju se svi koji žele sudjelovatii da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, suhim mesom, mesom od divljači, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine, sarmom u listu raštike, ali i posnom i vegetarijanskom sarmom kakva se pravila u vrijeme posta i kakvu danas pripremaju vegetarijanci.
 – Ovih proteklih jedanaest godina kada smo organizirali Sarmijadu upravo u želji da tu našu gastro deliciju dignemo na viši nivo, dobili smo odličan odziv i na natjecanju je znalo biti i 1.000 sarmi u nekoliko desetaka različitih varijanti, poznatih i manje poznatih uzoraka sarme. Uglavnom odzivom smo do sada bili zadovoljni ali i ispunjenjem našeg cilja da se o sarmi koju svi vole i o kojoj se poslije priča u stilu „a onda je došla na stol sarma“, „sarma je bila izvrsna“ ili oni razočarani „nije bilo sarme“, česta su pitanja „a gdje je sarma“, priča i više o toj poznatoj deliciji. To bi bio jedan izvrsni brand Slavonije, no mora se poraditi na tome da se zaštiti, dok nas nisu opet neki u tome pretekli
To je još jedan naš cilj koji želimo potaći, ali da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji obilaze Slavoniju. Naša Sarmijada ima i natjecatelje i iz ostalih slavonskih županija, jer dobar glas daleko se čuje, pa za ovu jedanaestu godinu od samih početaka očekujemo još boljih i još kvalitetnijih sarmi, iako smo dvije godine morali pauzirati zbog korona pandemije – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane, društva i udruge da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade. Do sada su sudjelovali natjecatelji iz tri susjedne županije, a dolaze i šampioni sa slavonskih Sarmijada iz Osijeka i Donjeg Miholjca, Nove Gradiške, Đurđenovca, Valpova, Vukovara.
Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, OPG-ova ali i pojedinaca i obitelji, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i najbolje uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima naša kraljica – sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.
Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na 9. Sarmijadi, svima je ulaznica samo donesena sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 ili e-mail pozeska.kronika@gmail.com i osigurati rezervaciju.
Nakon proglašenja pobjednika i dodjela vrijednih nagrada i proglašenja šampiona Sarmijade slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu te druženje do večernjih sati. 
Izvor: Požeška kronika

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi