Search
Close this search box.

NAJAVLJENI 9. ETNO SUSRETI POŽEŠTINE Čvarkijada, Olimpijada starih sportova i najveći šokački vašar!

U nedjelju 22. listopada najavljeni su 9. Etno susreti Požeštine koji se održavaju na već odlično dokazanom prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu. Kako je prošle godine, na susretima bilo preko 500 sudionika i više od 3.000 posjetitelja, za očekivati je ovogodišnje odlične susrete, uz još bolju posjećenost.
– Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje – kaže Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organiziraju ovu sada već tradicionalnu etno i gastro manifestaciju, kao jednu u nizu na području Požeštine.
 U sklopu 9. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja – Sportski susreti u starim sportovima sa 8 kategorija starih, već zaboravljenih sportova i poznati i veliki Šokački sokak.
– I ove godine organizirat ćemo ponovno jedan pravi Šokački sokak s šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda, antikviteta i starih predmeta, zlatoveza, rukotvorina koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti i Čvarkijada odjeknuli daleko imamo već prijavljen nastup i gostovanje udruga s područja slavonskih županija i susjednih mjesta – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo posjetitelji, promatrači i degustatori dobrih, najboljih slavonskih čvaraka. Restoran Schon Blick za taj dan po vrlo popularnoj cijeni priprema pravi slavonski meni, za prste polizati, dođite i počastite se pravim delicijama. Kao i uvijek na ponudi su i riblji
Manifestaciju će upotpuniti i 9. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, ali i na cijeni u trgovini, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka uz bačvu vina koju poklanjaju i ove godine vinari iz vetovačke Udruge Veteri Castra, za sve posjetitelje. Sve ekipe, a do sada ih se u pripremi čvaraka okušalo preko 200, dobit će do 20 kg leđne slanine, a ostali pribor za pripremu čvaraka moraju ponijeti sa sobom.
Sudionici će se i natjecati u nekom od starih sportova, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora i gađanje kozlice.
Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo, grada Kutjeva, općina Brestovac, Kaptol i Čaglin, Požeško-slavonske županije, uz pomoć generalnog sponzora Alles elektromaterijala Požega, te ostalih sponzora, tvrtki, obrta, vinara i dr., te će svi najuspješniji natjecatelji biti nagrađeni vrijednim nagradama.
– U svakom slučaju lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije očekuju sve sudionike i goste, a na kraju, kao i prošlih godina i milenijsko slavonsko kolo koje se protegne kroz cijeli Schon Blick. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a posjetili su na i dvije velike udruge iz Osijeka koje su došle sa dva prepuna autobusa. Posebno je bilo puno natjecatelja u sportskom dijelu starih sportova, više od svih očekivanja. Hvala svima koji su nam pomogli, posebno ponosnim pokroviteljima i sponzorima, koji nas niti ove godine nisu iznevjerili, nego sav naš trud ponovno nagradili svojom pomoći, bez koje sigurno to sve ne bi organizirali – dodaje organizator, Vladimir Protić, koji će sa svojim djelatnicima i suradnicima, članovima udruge i volonterima ponovno prirediti pravu manifestaciju. Prijave za sudjelovanje na natjecanju Čvarkijada, te Šokački sajam dostaviti u Tjednik Kronika požeško-slavonska pozeska.kronika@gmail.com ili na mob: 098/464-174 SMS ili viber porukom.
Očekujemo vas na 9. Etno susretima Požeštine, 22. listopada, nedjelja, u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam došli!

Izvor: Požeška kronika

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi