Search
Close this search box.

NAJAVLJENI DANI OPĆINE KAPTOL „Cilj nam je podići svijest lokalnog stanovništva o kulturno-povijesnim procesima razvoja našega mjesta, ali također i privući posjetitelje izvan naše županije”

„Skup događanja pod nazivom „Dani Općine Kaptol“ ove godine održavat će se u periodu od 15. do 29. lipnja. Rezultat je to suradnje niza udruga koje djeluju na području Općine Kaptol, same općine i TZ Zlatni Papuk. Tako i ove godine posjetitelji mogu uživati u nizu sportskih te kulturno-umjetničkih događanja. Cilj Dana Općine je podići svijest lokalnoga stanovništva o kulturno-povijesnim proceima razvoja našega mjesta, ali također i privući posjetitelje izvan naše županije koji u tom nasljeđu imaju mogućnost uživanja kroz razvoj potencijala kulturnoga turizma” – istakla je ovo Kristina Rupert, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk danas na konferenciji za novinare održanoj u Kaptolu. Prisustvovali su joj i direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić te načelnik Općine Mile Pavičić.
.- Moram se zahvaliti Turističkoj zajednici Zlatni Papuk koji su nam pomogli da ove Dane dignemo na jednu višu razinu, i na taj način animiramo posjetitelje da upoznaju naše prirodne ljepote, povijesne ljepote, arheološka nalazišta i sve ostalo čime je naš kraj bogat i sve više prepoznatljiv – rekao je načelnik Pavičić. Od niza događanja posebno je istakao Festival „Halštatski dani” i predstavljanje Monografije Općine Kaptol koja se pripremala protekle dvije godine.


Detaljan program Dana Općine Kaptol predstavila je Kristina Rupert.
„Dani Općine Kaptol započet će ove godine sportskim događanjem. Malonogometni noćni turnir održat će se u Sportskom Parku 15. lipnja s početkom u 18:00h. Organizator mu je NK Kaptol.
„Halštatski dani – festival starijeg željeznog doba u Zlatnoj dolini“ ove godine odvijat će se 18. i 19. Lipnja, u Općinskoj vijećnici i na Trgu Vilima Korajca. To je dvodnevna manifestacija nastala u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol. Organizatori su joj: Općina Kaptol, Turistička zajednica Zlatni Papuk, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Staza željeznog doba Podunavlja, Virtualni arheološki krajolici Podunavlja te Europska udruga arheologa. Cilj ovoga događanja je popularizacija arheologije kao znanosti i arheološkog lokaliteta „Kaptol“.
Prvoga dana program će započeti u 20:00h u Općinskoj vijećnici predavanjem dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr. sc. Tomislava Hršaka iz Arheološkog muzeja Osijek pod nazivom Požeška kotlina i Baranja – arheološki dragulji međurječja. Potom će uslijediti otvaranje izložbe Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu. Cilj ovogodišnjega festivala je istaknuti sličnosti i različitosti načina života u prapovijesti na području dvije regije, Baranje i Požeštine.


Drugoga dana izložbu u će biti moguće pogledati od 12:00h u vremenskom razmaku od jednoga sata. Stručno vodstvo turističkom rutom Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini počet će u 17:00h na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu. Zatim započinju radionice koje se tematski vežu za razdoblje starijeg željeznog doba i arheološki lokalitet „Kaptol“, a to su: Radionica Halštatske hrane (17:00h), Zrno po zrno… halštatski meni u željeznodobnom Kaptolu (17:00h), Klinci željeznog doba – radionica za najmlađe (17:00h), Rimski vojni logor (18:00h)- gostujući projekt, Mali arheolozi (18:00h), Radionica tkanja (18:00h), Lončarenje i lončarsko prigovaranje (19:00h). Osim opisanoga programa, svoje proizvode, koje će se moći kupiti, predstavit će naši lokalni dionici.
Dan uoči praznika, točnije 21. lipnja, udruga Čašca, pokušat će obnoviti poznati kaptolački Rock maraton. Događanje počinje u 20:00h na Trgu Vilima Korajca ispred Staroga grada.

U suradnji Češke besede Kaptol i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj 22. lipnja s početkom u 17:00h održat će se Dan češke kulture – Dan otvorenih vrata Češke besede Kaptol. Manifestacija je to kojom se njeguju češki običaji i jezik u kaptolačkome kraju koji su tijekom druge polovice 19. stoljeća naselili pripadnici ove nacionalne manjine.
U ovogodišnjem programu Dana češke kulture sudjelovat će pjevačke skupine Češke Besede Osijek, Češke Besede Bjeliševac i Češke besede Kaptol. Nastupit će, također, i mala plesna skupina Češke besede Kaptol sa svojim koreografijama. Program će upotpuniti i Radionica pripreme tradicionalne češke hrane te Radionica izrade suvenira, a moći će se pogledati i izložba tradicionalnih alata Češke besede Osijek.


Nogometni turnir mlađih uzrasta, Kaptol Kup, održavat će se 25. i 26. lipnja u organizaciji NK Kaptola.
KUD Ivo Čakalić njeguje običaje, šokačku tradiciju pjevanja i plesa podpapučkoga kraja temeljenu na zapisima poznatoga hrvatskoga etnografa, pisca i zavičajnog pjesnika Ive Čakalića iz Doljanovaca po kome nosi ime. Ove godine povodom dana Općine Kaptol izvest će 26. lipnja s početkom u 19:00h u Sportskom parku u Kaptolu prikaz običaja čuvanja vinograda, pudarenja, pod nazivom „Čuvam grožđe i crno, i bilo, samo dođi, moje lane milo!“
Već smo istaknuli da je Kaptol poznat po arheološkom lokalitetu halštatske kulture u nacionalnom, ali i europskom kontekstu. S obzirom na njegovu važnost, Požeško-slavonska županija i Općina Kaptol u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja pokrenule su proces izrade potrebne dokumentacije kako bi se podignuo Interpretacijski centar halštatske kulture. Arhitekt Andrija Rusan predstavit će nam idejno rješenje za opisani kompleks 27. Lipnja s početkom u 18:00h u Općinskoj vijećnici.


Prošle godine Općina Kaptol obilježila je 800.obljetnicu izdavanja najstarijega poznatoga dokumenta pisanog u kancelariji Zbornog kaptola sv. Petra. Povodom toga značajnog datuma, ove godine predstavit će se monografija nastala suradnjom niza istaknutih stručnjaka koji se bave temama vezanim za ovaj kraj pod vodstvom uredništva koje čine: Mile Pavičić, ing., Ivica Ciganović, oec., dr. sc. Krunoslav Matešić, izv. prof. (glavni urednik), dipl. ing. Damir Poljanac, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, mag. educ. pov./mag. pov. Kristina Rupert i Josip Soudek, oec. Predstavljanje ovoga djela odvijat će se u crkvi sv. Jurja koja se nalazi unutar bedema Staroga grada kako bi se dodatno istaknuo kulturno-povijesni značaj Kaptola u kontekstu Požeško-slavonske županije. Početak promocije je u 17:00h
Nakon predstavljanja monografije u istome prostoru, s početkom u 20:00h održat će se koncert klasične glazbe Tu es Petrus pod ravnanjem diregenta Josipa Prajza.
Na sam blagdan Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja na Trgu Vilima Korajca održavat će se Petrovski sajama kojega namjeravamo dodatno obogatiti ponudom lokalnih proizvođača.


Direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić osvrnuo se na razvoj kulturnog turizma na području Kaptola kao jedne od destinacija koju ‘pokriva’ TZ Zlatni Papuk.
– Jedan od glavnih aduta i turističkih proizvoda naše destinacije je upravo ovaj kulturni turizam, kulturna bogatstva koja imamo na području naše destinacije Zlatnog Papuka, da ih sve stavimo u funkciju turističkog potencijala, da budu prepoznatljivi. Radit ćemo na tome da imamo zaokruženu priču. Mlada smo Turistička zajednica ali smo već pokazali što su nam stvarni interesi: to su prirodne ljepote, zavičaj, gastronomija, ali i kulturni turizam koji nam je uz prirodna bogatstva Parka prirode Papuk, glavni adut u privlačenju turista iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja – naglasio je T,Galić.
Svi sudionici konferencije za novinare su pozvali građane d od 15. do 29.lipnja dođu u Kaptol i izaberu za sebe ponešto iz bogatog programa Dana Općine Kaptol.

Izvor: V.Milković/ TZ Zlatni Papuk

Vezano
Vezano