Search
Close this search box.

NAJAVLJENI DANI OPĆINE KAPTOL Nizom događanja od 17.lipnja do 2.srpnja obilježit će se 30. rođendan Općine!

Općina Kaptol ove godine slavi svoj 30.’rođendan’ pa će uobičajeni Dan općine biti u znaku te obljetnice i obilovat će događajima koji će se odvijati između 17.lipnja i 2.srpnja. O svemu tome bilo je riječi na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali načelnik Mile Pavičić, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert.


Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić je uvodno podsjetio kako je ovo naselje bilo sjedište općine do 1955.godine a onda je ona ukinuta i ponovo obnovljena 1993.godine.
– Vjerujem da su ljudi od tada prepoznali svrhu postojanja tih malih općina. Kroz ovih 30 godina smo izgradili ‘more’ razne infrastrukture, društvene i komunalne, i tako opravdali smisao postojanja Općine – istakao je načelnik Pavičić. Za obilježavanje Dana Općine, dodao je, pripremljeno je niz događanja a svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se 30.lipnja, dan nakon ‘službenog’ dana koji se obilježava 29.lipnja, na blagdan sv.Petra i Pavla.
Detaljno o svim događanjima povodpom Dana Općine govorila je Kristina Rupert.


– Već tradicionalno, Dani Općine Kaptol počinju festivalom oživljene povijesti Halštatski dani – Starije željezno doba u Zlatnoj dolini. Festival će se održati 17. i 18. lipnja, a organiziraju ga članovi Kulturne rute Vijeća Europe „Staza željeznog doba Podunavlja“ : Općina Kaptol, TZ Zlatni Papu, Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centar za prapovijesna istraživanja. Ove godine gost nam je partner u Ruti Dolenjski muzej iz Novog Mjesta, iz Slovenije. Prvoga dana program počinje u 20 sati u Općinskoj vijećnici uvodnim slovom dr. sc Hrvoja Potrebice, a potom slijedi predavanje Situlska umjetnost Novog Mesta koje će održati dr. sc. Borut Križ iz Dolenjskog Muzeja. Nakon predavanja bit će moguće pogledati izložbu Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – željezno doba u digitalnom svijetu. U nedjelju, 18. lipnja, program počinje u 16 sati obilaskom Informativno-turističke staze Putevima ratnika – Starije željezno doba u Zlatnoj dolini, zatim slijede brojne radionice kao što su priprema halštatske hrane, tkanje, lončarenje, izrada kožnih narukvica, malih situla i sl. Osim Kulturne rute, drugoga dana predstavit će rad i projekte na štandovima Institut za arheologiju, Institut za povijest – Podružnica za Slavoniju, Baranju i Srijem te već spominjani Dolenjski muzej kao i niz lokalnih proizvođača koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet „Kaptol“. U 18 sati naši ovogodišnji gosti izvest će kostimiranu predstavu „Kneževska svita iz Novog Mesta.


Dana 22. lipnja KUD Ivo Čakalić izvest će prikaz običaja sijela u Sportskom parku s početkom u 19 sati. Sljedeći dan je rezerviran za Rock maraton u organizaciji udruge Čaš’ca. Stari grad ponovno će biti najljepša kulisa našeg rock festivala, a početak programa očekujemo u 20 sati. U subotu, 23. lipnja, u Općinskoj vjećnici Nada Prkačin će održati predavanje Kaptol 1941.-1945. – Dokumenti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi. Uoči Dana sv. Petra i Pavla već tradicionalno u Starom gradu održat će se koncert klasične glazbe Tu es Petrus s početkom u 20 sati. Dana 29. lipnja obilježavamo Dan Općine i Župe Kaptol popračene Petrovskim sajmom u Sportskom parku. Prvi vikend u srpnju NK Kaptol će organizirati Kaptol kup, dječji nogometni turnir. Ovogodišnje Dane Općeine Kaptol privest ćemo kraju Danom češke kulture 2. srpnja u prostorijama ČB Kaptol kada će biti predstavljen program ovogodišnjih Žetvenih svečanosti koje će se održati u Kaptolu 14. i 15. srpnja.

A što sva ova zbivanja za Kaptol znače u turističkom smislu, kazao je direktor TZ Zlatni Papuk.
– Mi već treću godinu radimo Dane općine Kaptol, što mi je izuzetno drago, s naglaskom na manifestacije koje bi mogle privući još dodatno posjetitelje u sam Kaptol a i na područje Zlatnog Papuka, prije svega tu mislim na Halštatske dane jer smo uvidjeli posebnost tog događanja koju želimo promovirati. Ovaj prikaz Halštatskih dana, kroz razne radionice i halštatsku kuhinju donosi nešto novo, drugačije, i planiramo i u budućnosti raditi na tome da Halštatski dani budu manifestacija kroz koju će se graditi još veća posjećenost – istakao je T.Galić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano