Search
Close this search box.

NAJAVLJENO KULTURNO LJETO U KUTJEVU Tijekom pet mjeseci čeka vas preko 70 događanja uz poruku i slogan: „U Dolini zlatnoj, u zlatnome ruhu, Kutjevo vas čeka raširenih ruku”

Ovogodišnje Kulturno ljeto u Kutjevu održat će se tijekom pet mjeseci a posjetitelji će moći prisustvovati, ili osobno sudjelovati, u više od 70 različitih manifestacija ili drugih događanja – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali gradonačelnik Josip Budimir i njegove suradnice Ana Galić i Matea Bilić. Sve to održa. Sve to odvijat će se uz poruku i pod motom: „U Dolini zlatnoj, u zlatnome ruhu, Kutjevo vas čeka raširenih ruku”

 

– Mi smo s Kulturnim ljetom u Kutjevu počeli prije tri godine, u početku je tu bilo nekih 15-ak događanja koje smo pokušali okupiti pod jednu platformu. Tri godine nakon toga, imamo blizu 80 događanja iz svih sfera života. Moram biti sretan i ponosan što su se gotovo sve udruge s područja Grada uključile u organizaciju, poduzetnici.. i da smo zajednički napravili kvalitetan program. Ovakvim programom bi se mogli pohvaliti i malo veći gradovi – istakao je zadovoljno gradonačelnik Budimir.

 

Savjetnica za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti Ana Galić predstavila je dio programa koje su pripremile udruge s kutjevačkog područja.
– Kao i svake godine, u program su se uključile i naše udruge sa svojim aktivnostima i manifestacijama.
Grad Kutjevo kroz javni poziv za udruge potiče sve njih da uz sredstva za redovan rad, opremu i radove, osiguraju sredstva i za organizaciju manifestacija. Tako su tu već tradicionalne manifestacije naših KUD-ova – Bektež, Poljadija, MPS Grabarčani i Češka beseda te jedna od novijih manifestacija KUD-a Bektež – Smotra starogradskih pjesama i plesova „Na te mislim” koja će se održati u sklopu proslave Dana Grada – rekla je A.Galić i nastavila:
– Naše sportske udruge također su aktivne ovo ljeto. Turnire će organizirati NK Kutjevo, NK Veterani Kutjevo, RK Kutjevo, Šah klub, tu je i memorijalni turnir LD Vranovac u Vetovu. Krajem lipnja, drugu godinu zaredom, obilježava se Dan branitelja u Kutjevu koji organiziraju naše braniteljske udruge, a lipanj završavamo s Godišnjim koncertom Kutjevačkog tamburaškog orkestra. Jedna od najaktivnijih udruga na području našega Grada, a i šire je La Bella Vita. La Bella Vita osmislila je niz zabavnih ljetnih aktivnosti za djecu, mlade, ali i cijele obitelji tako da će se naći za svakog ponešto – od radionice izrade sapuna, do revije za djecu. Kad smo kod programa za djecu, HPD Vidim organizirat će izlet za djecu na kojem će najmlađi moći naučiti kako se ponašati u prirodi, a Pčelarska udruga Sladun radionicama će obilježiti Svjetski dan pčela.

Tri vikenda u srpnju rezervirana su za DVD Bektež i njihovu tradicionalnu manifestaciju Bekteške ljetne noći. Druženje, dobra hrana, dobra glazba i ugodni domaćini svakako će privući posjetitelje u Bektež ovog srpnja. Moram naglasiti da je prije mjesec dana naša Kutjevačka udruga mladih ponovno počela s radom, okupili smo mlade generacije koje imaju volju i želju uključiti se u društveni život zajednice i svojim zalaganjem sudjelovati u kreiranju novih sadržaja. Ovo ljeto za nas će organizirati roštiljadu i sportske igre. Kad smo kod osnivanja udruga, intenzivno radimo na osnivanju udruge Društvo naša djeca, već smo okupili nekoliko roditelja koji su zainteresirani i nadamo se da će i ta priča zaživjeti ove godine. Uz sve nabrojano, cijelo ljeto imamo aktivnosti udruga za sve generacije – La Bella Vita vodi vježbe za umirovljenike, a djeca se mogu uključiti u Ljetnu sportsku školu. Također, treninge će održavati i NK Kutjevo, RK Kutjevo, ples, mažoretkinje…
Uz udruge, imamo i programe naših ustanova i poduzeća. Turistička zajednica Grada Kutjeva, u suradnji s Kutjevačkim vinarima organizira Festival graševine prvi vikend u lipnju. Detalje nećemo otkrivati, ali svakako vas očekuje zanimljiv program i ove godine, više o tome na posebnoj tiskovnoj konferenciji.
Razvojna agencija organizirat će Info dane EU projekata, Dječji vrtić Grozdić svoj sportski festival, u našoj Narodnoj knjižnici i čitaonici cijelo ljeto održavaju se igraonice i pričaonice četvrtkom, a u srpnju i kolovozu očekuje vas jedna nova aktivnost – Lego maraton.

Nekoliko aktivnosti organizira i Grad Kutjevo o čemu je govorila Matea Bilić, Viši stručni suradnik za informiranje, protokol i marketing:
– U suradnji s našim požeškim kazalištem ovo smo ljeto dogovorili predstave, ali i nešto novo u Kutjevu, a to je pričanje bajki u prirodi te mala škola kazališta koja će trajati dva dana, a ukoliko se pokaže interes, želja nam je ponuditi ju i kao stalnu aktivnost ubuduće. Nadalje, organizirali smo promociju knjige Marka Babića – „Putovanje zvano igra“ – Tina Biloglav Nekima jako poznata priča, nekima ne, ali zasigurno priča koja nikoga tko se s njom upozna ne ostavlja ravnodušnim. Knjiga jednog mladog čovjeka koji je imao lijepu mladu obitelj, ženu i dvije male djevojčice, a onda mu je život u trenutku promijenila bolest. Iako zvuči kao tužna i pomalo tragična priča, zapravo je knjiga sve samo ne tužna i tragična. Knjiga je pisana na humorističan način, a najvažnije od svega je to što nudi toliko kvalitetnih životnih poruka, podsjeća nas na to da živimo život u trenutku i iskoristimo ga na najbolji mogući način. Svakako pozivamo sve da dođu poslušati inspirativnu priču ove obitelji. Iako autor više nije s nama na promociju će doći njegova žena i podijeliti s nama priču o optimizmu, nadi i radosti života koju je Marko promicao. U suradnji s Kinološkom udrugom organizirali smo Revija „Vlasnik i pas“. Prošle smo godine prvi put oganizirali ovu reviju i na naše iznenađenje imala je stvarno velik odaziv i pozitivne reakcije tako da smo ju odlučili ponoviti.
Slikanje uz vino u prirodi – o ovom ne trebamo puno ni govoriti, to je već treću godinu valjda najpoželjnija aktivnost u programu… uvijek u roku dva tri dana popunimo sva mjesta i više od planiranog. Prošle dvije godine slikanje je bilo na prekrasnom vidikovcu Vili Vinkomir, ove godine razmišljali smo o nekim novim opcijama, ali to neka zasad ostane tajna. S nama je i ove godine požeška akademska slikarica Anita Grbavac Jakobović.

I ove godine održat će se Duhovni vikend u Kutjevu „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“ koji smo organizirali u suradnji sa Župom Kutjevo. Ovom događaju nekako se posebno radujemo, ove godine puno smo se trudili oko ideja za Duhovni vikend i neke smo već realizirali pa tako imamo i logo našeg duhovnog vikenda, a u planu nam je i izrada promotivnog materijala s logom, snimanje himne i brojne druge aktivnosti. Želja nam je okupiti velik broj vjernika na ovoj duhovnoj manifestaciji koju organiziramo zajedno s našom župom. Zato svakako pozivamo sve zainteresirane da se organiziraju i posjete nas u kolovozu. U programu sudjeluju poznata lica u duhovnom svijetu – fra Ivan Matić, fra Marin Karačić i bend Emanuel. Isto tako pripremili smo i duhovno zabavne radionice za djecu, a ove će godine naš program Duhovnog vikenda obogatiti i Kutjevački tamburaški orkestar.
Put srca: vještine za život – naziv je za 4 radionice za djecu sa psihologinjom. Prošle godine održane su dvije radionice sa psihologinjom Anom Helenom Galić koje su također imale pozitivne reakcije i roditelji i djeca izrazili su želju za ponovnim susretima pa smo tako za ovo ljeto pripremili 4 radionice u kojima će djeca saznati puno korisnih stvari za život, osobito kad su emocije u pitanju. Grad će, nadalje, organizirati i „Piknik u Kutjevu”. Zamišljen je kao večernje druženje uz glazbu za koju će biti zaduženi Alen Kovačević i Matej Podgoršćak. Uz prigodnu glazbu, tu će biti i košarice s hranom i pićem i sve ostalo potrebno za dobru zabavu i druženje na otvorenom.
U povodu Dana grada održat će se svečana sjednica, predstave za djecu i odrasle, Dan udruga i koncert „Sanja, Marinko i Zec – najveći hitovi grupe Novi fosili“. Dan Grada daleko nam je, ali ove smo godine odlučili vratiti Dan udruga te ćemo zabavni program u kojem će sudjelovati članovi svih naših udruga, okruniti koncertom jednom od najpoznatijih grupa naših prostora, Novim fosilima. Sanja, Marinko i Zec pjevat će nam najveće hitove grupe Novi fosili i nadamo se da smo ovom informacijom razveselili široku publiku, osobito malo starije generacije koje ove pjesme vraćaju u mladost.
Ajvar & ja = DA – 1. Ajvarijada u Kutjevu još je jedna novost u našem programu je događaj koji smo dobili na prijedlog jedne naše sugrađanke, a vezan je uz ukusnu namirnicu koju velik broj ljudi priprema u jesen. Radi se o Ajvarijadi koja će, nadamo se, biti prilika za dobro druženje, još bolju zabavu i finu hranu, ali i vrijedne nagrade za najbolje. Ističemo, nadalje, i Likovna radionica za bake, djedove i unuke – „Škrinja uspomena“. Kraj ljetnog programa nismo mogli ljepše završiti jer nema posebnije veze od one između bake, djedova i njihovih unuka. Budući da se u rujnu i listopadu obilježavaju dani baka i djedova te starijih osoba, poklanjamo njima i njihovim unucima zabavnu radionicu, a prikupljene zajedničke uspomene objedinit ćemo u spomenar koji će ostati trajna uspomena svima koji su sudjelovali.
Za kraj, ove godine imamo i ljetnu humanitarnu akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ u kojoj ćemo tijekom cijelog ljeta prikupljati plastične čepove na Trgu graševine i u našim salonima, trgovinama i na drugim posjećenim mjestima, svi ćemo se zajedno uključiti u ovu hvalevrijednu akciju u kojoj ćemo sredinom rujna povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, zloćudnoj bolesti srodnoj leukemiji, donirati prikupljene čepove Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Ta udruga pomaže oboljelima u kupnji lijekova, terapije i/ili medicinskog pomagala – rekla je M.Bilić, uz poruku svima a koja je ujedno i slogan Kulturnog ljeta u Kutjevu – U Dolini zlatnoj, u zlatnome ruhu, Kutjevo vas čeka raširenih ruku.

Izvor: Grad Kutjevo/ V.Milković

Vezano
Vezano