Search
Close this search box.

NAJAVLJENO OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE KAPTOL U središtu pozornosti su Halštatski dani a po prvi put će se obilježiti i Dan branitelja


Dani Općine Kaptol održat će se od 14. do 30.lipnja s bogatim programom na raznim lokacijama. O tome su danas novinarima govorili načelnik Općine Mile Pavičić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert.
Posljednjih nekoliko godina, podsjetio je načelnik Mile Pavičić, Dan Općine se obilježava nizom kulturno-zabavno sportskih manifestacija, pa se može reći kako je lipanj mjesec Općine Kaptol.

– Ove godine krećemo s programom 14.lipnja s Halštatskim danima koji će trajati tri dana. Po prvi puta 22.lipnja ćemo imati Dan branitelja Općine Kaptol. Organizira ga naša Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata zajedno s Općinom. Ono na što sam ponsebno ponosan je da ćemo 27.lipnja imati predstavljanje Monografije o Ivi Čakaliću, našem etnografu i pučkom pjesniku tako da će se Općina na taj odužiti tom velikom čovjeku za sve ono što je učinio u to doba za ove prostore. Svečana sjednica je 28.lipnja a navečer nam je koncert klasične glazbe „Tu es Petrus” u Starom gradu, na koji smo također ponosni, Završetak ovih Dana Općine pripada mladima,znači, sportskom turniru Kup Kaptola gdje se okupi par stotina djece iz cijelog kontinentalnog dijela – najavio je načelnik Pavičić, uz podsjećanje kako su glavni organizatori Općina Kaptol i TZ Zlatni Papuk, uz pomoć svih udruga s kaptolačkog područja.
– Na ovaj način smo htjeli priuštiti našim građanima da imaju raznih sadržaja i da taj mjesec lipanj i Dan Općine te blagdan sv.Petra i Pavla, koji su zaštitnici naše župe i Općine, proslavimo na dostojanstven način – zaključio jw M.Pavičić.
Detaljan program Dana Općine Kaptol predstaviola je Kristina Rupert.
– Kao i svake godine Dani Općine Kaptol započet će „Halštatskim danima“ koji se i ove godine odvijaju u sklopu Europskih dana arheologije. Ovogodišnja tema je „Tekstil u željeznom dobu“. Ovaj festival oživljene povijesti trajat će tri dana, od 14. do 16. lipnja, a realizirat će se uz pomoć naših partnera u Udruzi Staza željeznog doba Podunavlja, a to su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvoga dana, točnije 14. lipnja, održat će se u Općinskoj vijećnici međunarodna konferencija „Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads” koja će u Kaptol dovesti najistaknutije znanstvenike Europe koji se bave prapovijesnim tekstilom. Konferencija počinje u 9 sati i otvorena je za sve zainteresirane. Navečer u 20 sati istoga dana započet će ceremonija otvaranja Halštatskih dana u sklopu koje će biti održano predavanje Julie Fileš Kramberger „Tekstil u prapovijesnoj arheologiji“ te otvorene dvije izložbe: „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“
Sljedećeg dana, točnije 15. lipnja, spomenute dvije izložbe bit će otvorene za posjetitelje u periodu od 10 do 14 sati. A isključivo za sudionike konferencije održat će se radionica: “Big Data in Textile Research: Quo Vadis” u Osnovnoj školi Vilima Korajca.
U nedjelju, 16. lipnja, na Trgu Vilima Korajca od 17 sati počinje sajamski dio Halštatskih dana. Posjetitelji će moći obići arheološki lokalitet Kaptol uz stručno vodstvo, sudjelovati u nizu zanimljivih interaktivnih radionica kao što su Klinci željeznog doba“, „Prapovijesni (o)tisak“, „Arheološko iskapanje“, „Lončarenje“ i „Tkanje“ te zanimljivoj nagradnoj igri „Lov na blago“, također i ove godine će se moći kušati halštatska hrana te proizvodi naših lokalnih dionika koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet Kaptol. Svoj rad će na štandovima predstaviti Udruga staza željeznog doba Podunavlja, Park prirode Papuk, Institut za arheologiju, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za Slavoniju, Srijem i Baranju, Umjetnička akademija u Splitu te Gimnazija Požega. A vrhunac ovoga dana bit će modna revija prapovijesne odjeće.

Dani Općine Kaptol nastavljaju se 22. lipnja kada će biti održan Dan branitelja Općine Kaptol u organizaciji UDVDRH PSŽ Ogranak Kaptol s početkom u 9 sati na Groblju sv. Jurja, zatim će uslijediti svečani mimohod do crkve te sveta misa u 10:30 sati. Istoga dana, u prostorijama Doma Češke besede Kaptol održat će se Dan Kulture/ Dan tvorenih vrata Češke besede Kaptol. Uz bogat kulturni program ovom prilikom bit će predstavljena i monografija „Sto godina Češke besede Kaptol (1923.-2023.).

Dana 27. lipnja s početkom u 19:30 u dvorištu Župnog ureda Župe sv. Petra i Pavla Apostola u Kaptolu predstavit ćemo monografiju izrađenu u čast istaknutom kaptolačkom pjesniku, umjetniku i zapisivaču običaja Ivi Čakaliću. Predstavljanje će biti popraćeno izvedbama Kaptolačkog tamburaškog orkestra i KUDa „Ivo Čakalić“.
Sljedećeg dana, 28. lipnja, u Starom gradu, s početkom u 20 sati tradicionalno će se održati koncert klasične glazbe „Tu es Petrus“ pod vodstvom našeg sumještanina Josipa Prajza.
NK Kaptol 29. i 30. lipnja organizira Kaptol Kup u Sportskom parku u Kaptolu. Riječ je o nogometnom turniru za mlađe kategorije.
Dan sv. Petra i Pavla Apostola, naše kaptolačko Petrovo, održava se 29. lipnja uz svete mise u našoj župnoj crkvi. Ovom prigodom svim našim sumještanima želimo sretan Dan Općine i Župe Kaptol – rekla je K.Rupert.

 

Direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić se posebno osvrnuo na važnost Dana Općine Kaptol za obogaćivanje turističke ponude destinacije Kaptol.
– U ovako maloj Općini se toliko toga održava u kratko vrijeme. Evo, manje od mjesec dana nakon Festivala „Tambura za dušu” imamo ponovo nove manifestacije. Ovaj niz događanja dokazuje da u Kaptolu i udruge i sama Općina puno rade na društvenom životu i Kaptol kao takvo mjesto opstaje već godinama na karti naše Županije ali i šire kao mjesto u kojemu su svi posjetitelji dobrodošli. Ja bih iz ove mase događanja oistakao Halštatske dane za koje smo od prvih dana vidjeli da imaju potencijal da postanu brend, ne samo Kaptola nego i cijele Županije. Kao što smo mogli vidjeti proteklih godina, tu su veliki planovi vezani uz Interpretacijsli centar ali i sami Halštatski dani s ovim programom mogu privući što posjetitelje, što ljude koji su vezani uz ovakav vid turizma, ali iarheologije koji mogu vidjeti da je Kaptol poseban lokalitet koji nije slučajno uvršten u Europsku kulturnu rutu – istakao je T.Galić.


Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu