Search
Close this search box.

NAJAVLJENO POŽEŠKO KULTURNO LJETO „Uživajmo zajedno u ljetu koje obiluje kulturom!“

Požeške se ulice i ovog ljeta u razdoblju od 21. lipnja do 30. kolovoza pretvaraju u kulturnu pozornicu koja svojim bogatim programom planira oduševiti građane svih dobnih skupina. „Uživajmo zajedno u ljetu koje obiluje kulturom!“ poručila je Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u ime osnivača ustanova kulture Grada Požege i pozvala sve građane da svojim dolaskom podrže program našeg kulturnog ljeta. Pohvalila  je među suradnju kulturnih udruga Grada Požege.
– Požeško kulturno ljeto ima za cilj unaprijediti i proširiti granice umjetnosti i kulture, ističući ih kao ključne elemente identiteta svakog pojedinca i grada. Ove godine, program je rezultat suradnje mnogih ustanova, udruga i pojedinaca koji svojim kreativnim doprinosima obogaćuju kulturni život Požege. Program smo započeli proteklog vikenda Hill Open Aira Festom na Požeškoj gori i bogatim plesnim programom u SD Tomislav Pirc, a nastavit ćemo ga Ivanjskim krijesom kojim ćemo i službeno obilježiti početak ljeta u našem gradu. Tu je naravno i požeška Kulenijada koju smo prošli tjedan najavili, te treći Požega Urban Fest koji je od ove godine prerastao u dvodnevnu manifestaciju, koja će širiti dobre vibracije s potpuno novim programom i zanimljivim iznenađenjima.
Uz Kazališne ljetne večeri i ove nas godine očekuju i brojni programi u Gradskoj knjižnici Požega, koje će predstaviti Valentina i Aleksandra, brojne aktivnosti u društvu Naša djeca, svirke četvrtkom u šetališnoj zoni, a i ove godine nastavljamo s više nego uspješnim prošlogodišnjim programom Ljeta na Sokolovcu, Hill View Romantic Festom, projektom koji je nastao na inicijativu našeg poznato gastro dvojca Nikole Stanišića i Ivana Adžića. Ove smo godine odlučili oživjeti i ovo dvorište u kojemu se trenutno nalazimo, pa će tako pod nazivom Ljetna scena kod Kraljevića biti održane glazbene i vinske večeri, pub quiz te večer poezije. Svi programi bit će objavljeni na našim službenim stranicama i društveni mrežama, te dostupni na letcima koji će se mogu pronaći na brojnim lokacijama u gradu te naravno u uredu Turističke zajednice – rekla je na konferenciji za novinare Mirna Šimunović Svoboda, direktorica TZ Grada Požege.


Manifestaciju Kazališnih ljetnih večeri najavila je  Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega, izjavivši kako je ovo već treća godina po redu kako se one održavaju. Program će se izvoditi u razdoblju od 26. lipnja do 12. srpnja na dvije lokacije: u kazališnoj dvorani gdje ćće se ulaznice naplaćivati po promotivnim cijenama i na vanjskoj pozornici, gdje su programi besplatni za sve posjetitelje.  Otvorenje putovanja Kazališnim ljetnim večerima započinje predstavom „Tere i Luce“ kazališta Planet art s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić u glavnim ulogama, a kazališni dječji program je besplatan. Izdvojena događanja su premijera glazbeno povijesno dokumentarnog filma „Moć u glavi“ uz nastup grupa Flash i Rukopotezno povlačilo pod vodstvom Dalibora Platenika. Najavljena je i jedinstvena prva dječja opera „Šumska kraljica“ koju će izvesti djeca. U goste dolaze Hrvatsko povijesno kulturno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina i muzička škola „Izidor Bajić“ iz Novog Sada. Uz predstave za djecu, kazališni nokturno i večeri poezije program će biti svečano zatvoren komedijom „Pouzdani sastanak“ u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i koncertom glumice Ružice Maurus.


Ljetnom se ugođaju pridružuje i Gradska knjižnica Požega koja je od 1. srpnja sve do 30. kolovoza otvorena po principu ljetnog radnog vremena. „U knjižnici se svaki dan nešto događa, čak i preko ljeta i to za sve dobne skupine.“ – rekla je Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega. Kako je najavila, u sklopu manifestacije Ljeto u knjižnici 2024. održat će se zabavno edukativne radionice poput obiteljskih lego maratona i akcije kojima će se staviti naglasak na poticanje kulture čitanja, poput dobro poznatog Sajma knjiga i inicijative More preporuka.
Detalji i sve potrebne informacije o programu Požeškog kulturnog ljeta mogu se pronaći na službenim stranicama Turističke zajednice Grada Požege, Gradske knjižnice i Gradskog kazališta.
 
Izvor: pozega.hr/ M.Šimunović Svoboda

Vezano
Vezano